Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke sikkert det bare er prisen som er et problem.

Risiko, store penger og dobbeltroller gjør misbruk av delvis statseide Aker Solutions mulig, mener korrupsjonsjeger Eva Joly.

KRITISK: Politiet må etterforske Aker Solutions-saken, mener Eva Joly. Foto: Frank Karlsen/DAGBLADET
KRITISK: Politiet må etterforske Aker Solutions-saken, mener Eva Joly. Foto: Frank Karlsen/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Basert på korrupsjonsetterforsker Eva Jolys vurderinger ser det ut som om verken Kjell Inge Røkke eller næringsminister Sylvia Brustad gjør en god nok jobb i Aker-saken.

-  Alle saker der én eier sitter på begge sider av bordet, som Kjell Inge Røkke har gjort, er problematiske, sier Eva Joly til Dagbladet.

Røkke er majoritetseier i både selgeren Aker ASA og kjøperen Aker Solutions, der staten eier 30 prosent av aksjene.

- Ikke bare prisen
Flere finansanalytikere har reagert på den høye prisen Røkkes Aker ASA fikk for aksjene selskapet solgte unna.

- Det er ikke sikkert det bare er prisen som er et problem. Har selskapene en god likviditet? Hva er børshistorien deres den siste tida? Kursen kan være lett å manipulere, mener Joly.

- HVORFOR SA IKKE KJØLL NOE?: Joly spør hvorfor staten ikke fikk vite noe av sin styrerepresentant Berit Kjøll, før to dager i forveien. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- HVORFOR SA IKKE KJØLL NOE?: Joly spør hvorfor staten ikke fikk vite noe av sin styrerepresentant Berit Kjøll, før to dager i forveien. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

-  Uansett er denne typen dobbelt eierskap et problem for Aker Solutions. Styret og de som til daglig jobber i selskapet kan ha blitt fratatt valgfriheten til å ta beslutninger som er best for Aker Solutions, påpeker Eva Joly.

Ikke til å stole på
Hun er skeptisk til interne granskinger.

- Store pengebeløp, mye risiko og dobbeltroller gjør at misbruk av selskapets midler kan ha foregått. I en situasjon som denne bør det en skikkelig gransking til, man kan ikke stole på interne granskinger, sier den erfarne korrupsjonsjegeren til Dagbladet.

Både Aker-systemet selv og næringsminister Sylvia Brustad har igangsatt undersøkelser.

Politi- etterforskning
- Hva slags type gransking er nødvendig?

- I slike saker, med så mye risiko, penger og hemmeligholdt informasjon, er en politietterforskning det eneste som vil gi et korrekt svar på hva som har skjedd, sier Joly.

- En etterforskning må starte hos Økokrim, dersom de finner skjellig grunn til mistanke.

Hun peker til at politiet har andre verktøy, metoder og hjemler enn granskinger som stort sett tar for seg offentlig tilgjengelig informasjon.

Joly understreker at hun kjenner saken fra media og at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

- Men det er noen kjennetegn på interessant transaksjoner som går igjen, sier hun.

Overrasket
Joly understreker at et styre skal ivareta alle aksjonærenes interesser. Hun er overrasket over at staten fikk vite om handelen på 1,9 milliarder kroner bare to dager før den ble utført.

Berit Kjøll, som er oppnevnt av regjeringen for å representere staten i Aker Holdings styre, fikk vite om de planlagte storkjøpene av Røkke-aksjer allerede i september i fjor. Det fortalte Kjøll til Dagbladet seint mandag kveld.

- PROBLEMATISK: Joly kritiserer Kjell Inge Røkkes dobbeltroller.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
- PROBLEMATISK: Joly kritiserer Kjell Inge Røkkes dobbeltroller. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Det jeg ikke kan forstå er hvorfor staten ikke har fått vite om handelen lengre tid i forveien. Hun representerer jo ikke seg selv i det styret, men staten, påpeker Joly.

«Opinion of fairness»
Fra Frankrike er Eva Joly kjent som en beryktet forhørsdommer, blant annet ved domstolen i Paris. Hun  var sentral i etterforskningen av den franske ELF-skandalen der nær 3,5 milliarder franske franc var gått med til smøring.

- I mine rettssaker opplevde jeg stadig at såkalte «opinion of fairness », som er avgitt i denne saken, var uten verdi. Bankene kunne stå sin kunde for nær. Det var stadig for tette bånd, sier hun.

I en av ELF-sakene var det åpenbart at bankens vurdering ikke speilet verdien i selskapet, men hvor mye penger selgeren trengte. Joly understreker at hun ikke har konkrete holdepunkter for å hevde at dette er et problem i Aker-saken.

- Ikke sikkert det bare er prisen som er et problem.

- Men en uttalelse fra en bank om ikke har vært så sentral for  Røkkes finanser de siste åra kunne bidratt til økt troverdighet rundt transaksjonen, sier Joly.

Statlig lånepakke?
Hun spør seg om det er bra for Aker Solutions å ta opp et lån på rundt to milliarder nå. Dagens Næringsliv meldte mandag at det i  finansmiljøer blir spekulert på om lånet skal delfinansieres gjennom  et statlig obligasjonsfond opprettet for å bistå selskaper under finanskrisen.

- Ryddige
Ifølge Aker ASAs kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid ønsker ikke Kjell Inge Røkke å uttale seg om aksjehandelen, spekulasjoner om politisk korrupsjon og at han dumper problemaksjer over på staten.

- Røkke har ingen interesse av å delta i dette ordskiftet som pågår, sa Drangeid til Dagbladet.no mandag.

Drangeid mener at transaksjonene er uproblematiske.

- Vi har lagt stor vekt på å være ryddige i alt vi foretar oss, sier Drangeid til Dagbladet.no.

Berit Kjøll har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

STAT OG KAPITAL: I 2007 investerte den norske stat over seks milliarder for å bli storaksjonærere i Aker Kværner (nå Aker Solutions). I dag har aksjene stupt i verdi og de siste transaksjonene vekker debatten om statlig eierskapspolitikk til live. Foto: Scanpix
STAT OG KAPITAL: I 2007 investerte den norske stat over seks milliarder for å bli storaksjonærere i Aker Kværner (nå Aker Solutions). I dag har aksjene stupt i verdi og de siste transaksjonene vekker debatten om statlig eierskapspolitikk til live. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media