Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke sikkert prisen fremmer fred

Eksperter frykter at fredsprisen kan fyre opp under nasjonalistisk motstand mot «globalisten» Abiy Ahmed, og spille negativt inn på forholdene i nabolandet Eritrea.

NOBELS FREDSPRIS: Nobels fredspris går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed for å ha sluttet fred med Eritrea. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019. Det ble klart under Den norske nobelkomités pressekonferanse klokken 11 i dag.

Hyllesten av den etiopiske statsministeren har vært unison.

Men seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Cedric H. De Coning, mener ikke nødvendigvis at prisen vil gi statsminister Ahmed enklere arbeidsvilkår på hjemmebane.

FIKK PRIS: Abiy Ahmed fikk fredag Nobels fredspris. Foto: DPA/NTB Scanpix.
FIKK PRIS: Abiy Ahmed fikk fredag Nobels fredspris. Foto: DPA/NTB Scanpix. Vis mer

- Prisen bør være en oppmuntring, men kan også slå tilbake på ham. Det kan bli ammunisjon for de som mener Abiy Ahmed orienterer seg mer mot det internasjonale miljøet enn mot nasjonale interesser, sier De Coning til Dagbladet.

Han understreker at prisen er velfortjent, og omtaler statsministerens fredsarbeid som «tappert», men sier:

-Det er ikke sikkert at denne prisen er fredsfremmende.

- Han har gjort mange oppsiktsvekkende forandringer. Det er krefter i Etiopia som ønsker en mer nasjonalistisk tilnærming, som mener denne statsministeren bare gjør ting som gjør ham populær i utlandet, sier Coning.

Han er ikke den eneste som tror fredsprisen kan få negative konsekvenser.

Professor Kjetil Tronvoll ved Bjørknes Høyskole har forsket i årevis på forholdet mellom Eritrea og Etiopia.

Ikke institusjonalisert

Tidligere partileder i KrF, Knut Arild Hareide, om vinneren av årets Nobels fredspris. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Han påpeker at man faktisk ikke er i mål med fredsprosessen mellom de to landene.

- Det er ikke en fredsprosess, det er en fredsdeklarasjon. Vi vet jo at Etiopia og Etiopias regjering har skrevet minst tre bilaterale avtaler for å prøve å institusjonalisere freden, som han har sendt til Isaias Afwerki, og som siden ikke er blitt signert, sier Tronvoll.

Han påpeker at grensene, som ble åpnet i september i fjor, gradvis er blitt stengt igjen.

Og sier tildelingen av Nobels fredspris kan ha negative konsekvenser for fredsprosessen mellom Etiopia og Eritrea framover, fordi den vil øke presset på Eritrea.

- Gir legitimitet

Eritrea er et av verdens mest undertrykkende og dikatatoriske land - og kan oppfatte tildelingen av fredsprisen til nabolandet som en trussel mot eget styresett.

- Denne prisen gir jo legitimitet til de som ønsker reformer i Eritrea. Nå skjer det ingenting i Eritrea, mens det er mange reformer på gang i Etiopia Dermed må Isaias Afwerki kanskje skru enda mer til for å beholde makta. På den måten kan det ha en kortsiktig negativ konsekvens for forholdene i Eritrea, sier Tronvoll.

- Fortjener prisen

Han understreker at han synes Etiopias statsminister fortjener prisen.

- Alle momentene som begrunner tildelingen er jeg hundre prosent enige i, og det er fullt ut legitimt og positivt at han får prisen, uten tvil. Min kritikk er om det vil medføre en positiv styrking til en fredsprosess eller ikke, og det er noe helt annet, sier han til Dagbladet.

Flere har påpekt at de mener fredsprisen kommer litt for tidlig til den etiopiske statsministeren.

Det mener også Etiopia-ekspert Jon Harald Sande Lie, selv om han mener tildelingen er fornuftig.

- Et problem er jo at grensen med Eritrea er blitt lukket igjen etter at den ble åpnet i fjor. I tillegg har det kommet nye konflikter internt i Etiopia som statsministeren ikke helt har greid å dempe, sier han til VG.

- Har skapt håp

Statsminister Erna Solberg (H) roser måten Etiopias statsminister har skapt håp på, selv om også påpeker at mye gjenstår.

- Han har vist stort mot ved å ta initiativ til forsoning etter årevis med konflikt. Han har skapt håp i et område av Afrika som i altfor lang tid har vært preget av vold, konflikt og fattigdom. Selv om det er mye som gjenstår i samme område, sa Solberg på en pressekonferanse fredag.

Hun understreker at Ahmed har utvist stort mot i det arbeidet han har gjort.

- Det kan få store tilbakeslag, det er en krevende stuasjon i eget land, men det er jo håpet han har skapt. Det er mulig å gjøre endringer i områder med konflikt, sier Solberg.

GRATULERER: Klokka 11 kunngjorde Nobelkomiteen vinneren av Nobels fredspris for 2019, Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Erna mener han har skapt håp. Video: NTB Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling