- Ikke sikkert prisen fremmer fred

Eksperter frykter at fredsprisen kan fyre opp under nasjonalistisk motstand mot «globalisten» Abiy Ahmed, og spille negativt inn på forholdene i nabolandet Eritrea.

NOBELS FREDSPRIS: Nobels fredspris går til Etiopias statsminister Abiy Ahmed for å ha sluttet fred med Eritrea. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019. Det ble klart under Den norske nobelkomités pressekonferanse klokken 11 i dag.

Hyllesten av den etiopiske statsministeren har vært unison.Men seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Cedric H. De Coning, mener ikke nødvendigvis at prisen vil gi statsminister Ahmed enklere arbeidsvilkår på hjemmebane.

- Prisen bør være en oppmuntring, men kan også slå tilbake på ham. Det kan bli ammunisjon for de som mener Abiy Ahmed orienterer seg mer mot det internasjonale miljøet enn mot nasjonale interesser, sier De Coning til Dagbladet.

Han understreker at prisen er velfortjent, og omtaler statsministerens fredsarbeid som «tappert», men sier:

-Det er ikke sikkert at denne prisen er fredsfremmende.

- Han har gjort mange oppsiktsvekkende forandringer. Det er krefter i Etiopia som ønsker en mer nasjonalistisk tilnærming, som mener denne statsministeren bare gjør ting som gjør ham populær i utlandet, sier Coning.

Han er ikke den eneste som tror fredsprisen kan få negative konsekvenser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer