Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke sinnssyk

47-åringen som er siktet for politidrapene på øya Austbø på Helgeland, er strafferettslig tilregnelig. Nordlands-mannen blir trolig tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to rettspsykiaterne som har undersøkt mannen, konkluderer med at 47-åringen ikke var sinnssyk den natten da drapene skjedde, opplyser politiinspektør Arild Aaserød ved Bodø politidistrikt, til NTB.

I løpet av én til to uker vil saken bli oversendt Statsadvokaten i Nordland som tar stilling til tiltalespørsmålet. Deretter vil Riksadvokaten trolig ta ut den endelige tiltalen.

Skutt i hodet

Mannen er siktet for overlagt drap begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Drapene skjedde natt til onsdag 11. mars i år.

Politiet rykket ut til Austbø etter at de hadde blitt varslet av Nordland Psykiatriske Sykehus i Bodø om at en 47 år gammel pasient hjemme på permisjon hadde framsatt flere drapstrusler. Det er usikkert hvem truslene var rettet mot, men den psykiatriske pasienten skal blant annet ha truet med at han ville drepe politiet hvis de kom for å hente ham tilbake til sykehuset.

Da politiet rykket ut til Austbø med ni mann for å sikre området og mannen, ble to av dem skutt i hodet. Begge døde av skadene.

De to drepte var lensmannen på Herøy, Sigurd Wang, og lensmannsbetjent Trond Kirkeby som tjenestegjorde ved lensmannskontoret i Sandnessjøen.

To uker

47-åringen sitter nå varetektsfengslet i Trondheim kretsfengsel.

Politiinspektør Aaserød opplyser til NTB at han nå vil be om fortsatt varetektsfengsling av mannen fram til saken kan tas opp til hovedforhandling.

Straffesaken mot 47-åringen er beregnet å komme opp for Alstahaug herredsrett i Mosjøen 19. oktober. Saken er berammet til å vare i to uker.

Politiinspektøren sier til NTB at han ikke har funnet noen grunn til å endre på siktelsen for overlagt drap begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Tiltalen mot 47-åringen vil derfor trolig bli nettopp etter denne bestemmelsen i straffeloven, noe som betyr at han risikerer lovens strengeste straff; 21 års fengsel.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!