KLOKKA TIKKER: Den greske statsministeren Alexis Tsipras har allerede gjort det klart at Hellas ikke vil makte å innfri lånene som utløper ved midnatt i natt. IMF-avdraget er på rundt 13 milliarder kroner. Hellas har kommet med et nytt forslag i tolvte time, som skal diskuteres av eurosonens finansministere på en telefonkonferanse klokka 19 i kveld. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis
KLOKKA TIKKER: Den greske statsministeren Alexis Tsipras har allerede gjort det klart at Hellas ikke vil makte å innfri lånene som utløper ved midnatt i natt. IMF-avdraget er på rundt 13 milliarder kroner. Hellas har kommet med et nytt forslag i tolvte time, som skal diskuteres av eurosonens finansministere på en telefonkonferanse klokka 19 i kveld. Foto: REUTERS/Alkis KonstantinidisVis mer

- Ikke sjans at Hellas får krisemidler før midnatt

Det er ingen mulighet for at eurosonens finansministre skal kunne frigi krisemidler til Hellas slik at grekerne kan betale IMF i tide, ifølge en kilde i Brussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens låneprogram utløper ved midnatt tirsdag, samtidig som IMF-avdraget på rundt 13 milliarder kroner forfaller.

I ellevte time ble eurosonens finansministre hasteinnkalt til telefonkonferanse for å diskutere et nytt gresk forslag for å berge Hellas' økonomi. Det skal skje klokken 19. Men på spørsmål om ministrene kan komme til å bli enige om å overføre pengene grekerne trenger for å betale IMF i tide, svarer Reuters' kilde i eurosonen «ikke tale om».

En annen person med kjennskap til saken sier samtidig at det ikke engang er snakk om noen umiddelbar frigjøring av midler til Hellas.

Tysk nei Tysklands statsminister Angela Merkel er ikke villig til å vurdere en tredje redningspakke før Hellas har avholdt den omstridte folkeavstemningen om låneavtalen søndag. Det gjorde hun klart under et møte med sine partifeller tirsdag.

Eurosonens finansministre skal holde et krisemøte via telefon tirsdag klokken 19 for å diskutere et siste forslag for å redde gresk økonomi.

- Ekstraordinær telefonkonferanse med eurogruppen i kveld klokken 19 Brussel-tid for å diskutere den formelle forespørselen som kom fra den greske regjeringen i ettermiddag, skriver eurosjef Jeroen Dijsselbloem på Twitter.

Den greske regjeringen la tirsdag fram et forslag om en toårig redningsavtale med eurosonen for å redde Hellas' banker.

Statsminister Alexis Tsipras ønsker en avtale med eurosonens redningsfond ESM for de neste to årene, parallelt med en løsning for den greske gjelden.

Tsipras har også bedt om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet med eurosonen. Programmet utløper ved midnatt tirsdag.

Låner for å betale lån Mens verden holder pusten i påvente av hva som skjer med Hellas når de nå etter alt å dømme ikke innfrir låneavdragene sine, har den britiske avisa The Guardian sett på hva de greske lånene faktisk har blitt brukt til.

Mindre enn 10 prosent av kriselånene til Hellas er brukt til å sikre økonomiske reformer og velferden til innbyggerne.

Det aller meste av pengene har gått til bankene som lånte Hellas penger før finanskrisen i 2008, skriver The Guardian.

De fleste landene i Europa lånte penger for å dekke opp store underskudd i sine statsbudsjetter under de hardeste kriseårene for å beskytte pensjonister og andre svake innbyggergrupper.

Greske myndigheter ble på den andre siden tvunget til å begrense statsunderskuddet gjennom kutt i pensjoner og minstelønn, skriver avisa.

Siden 2010 har Hellas mottatt i alt 240 milliarder euro i kriselån fra Den europeiske sentralbanken (ESB), EU-kommisjonen og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Kriselånet ble innvilget da det ble klart at Hellas ikke var i stand til å betjene gjelden på om lag 310 milliarder euro til en lang rekke større europeiske banker.

I 2012 fikk Hellas en ny krisepakke, samtidig med at 100 milliarder av gjelden til private långivere ble slettet.

Imidlertid måtte Hellas betale rundt 34 milliarder euro for å «sukre» avtalen, et beløp som er lagt til gjelden, som i dag er på 320 milliarder euro. I tillegg har 48,2 milliarder gått til å dekke opp tap i greske banker, mens 140 milliarder er brukt til å betale renter og avdrag på de opprinnelige lånene.

(NTB)