Zelenskyj og kona:

Ikke skjedd siden krigen startet

De har angivelig ikke hatt fysisk kontakt siden Russland invaderte Ukraina for 83 dager siden. Tirsdag ble Ukrainas president og førstedame gjenforent i Kyiv.

GJENFORENT: Tirsdag 17. mai ble Ukrainas president og førstedame gjenforent i Kyiv. Vis mer
Publisert

Da krigen i Ukraina brøt ut 24. februar ble Olena Zelenska og barna beordret til å evakuere fra hovedstaden Kyiv og til et trygt sted.

Det er usikkert om førstedamen i det hele tatt har møtt sin ektemann ansikt til ansikt etter dette. I et intervju med Vogue for én måned siden sa hun at de så langt bare hadde hatt kontakt på telefon.

Tirsdag ble de to imidlertid gjenforent i Kyiv, for å delta i begravelsen til Ukrainas første president, Leonid Kravtsjuk.

88 år gamle Kravtsjuk døde forrige helg etter lang tids sykdom.

Bildene viser paret, svartkledde og med alvorstyngede blikk, som legger blomster ved en kiste dekket av det ukrainske flagget.

VISTE SIN RESPEKT: Ukrainas førstedame Olena Zelenska og hennes ektemann Volodymyr Zelenskyj, her fra begravelsen 17. mai til Ukrainas første president. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
VISTE SIN RESPEKT: Ukrainas førstedame Olena Zelenska og hennes ektemann Volodymyr Zelenskyj, her fra begravelsen 17. mai til Ukrainas første president. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi Vis mer

De viste ikke affeksjon overfor hverandre, men sto side om side hver gang de ble fotografert.

Det er første gang siden krigen startet at Zelenskyj og kona har blitt avbildet sammen.

Sjelden presse-opptreden

Zelenska har i det hele tatt hatt svært få offentlige opptredener i denne perioden, slik Dagbladet tidligere har omtalt.

De første offentlige bildene av henne siden 24. februar ble tatt da hun for én og en halv uke siden møtte USAs førstedame Jill Biden.

MØTTES: USAs førstedame, Jill Biden, mottok bilder fra Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, under førstnevntes besøk i den ukrainske byen Uzhorod. Foto: Susan Walsh/Pool via REUTERS
MØTTES: USAs førstedame, Jill Biden, mottok bilder fra Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, under førstnevntes besøk i den ukrainske byen Uzhorod. Foto: Susan Walsh/Pool via REUTERS Vis mer

Da ble Zelenska og Biden avbildet smilende og i omfavnelse utenfor en skole i den ukrainske byen Uzjhorod, ved grensa til Slovakia og Ungarn.

På tross av få presseopptredener, er Zelenskyjs kone aktiv på bildedelingstjenesten Instagram. Der deler hun jevnlig bilder og budskap om krigen til sine 2,6 millioner følgere.

Og selv om hun angivelig har vært fysisk skilt fra sin mann i flere måneder, har de sammen stått igjen som sterke symboler på ukrainernes motstandsvilje og kampmoral.

- Helt i særklasse

OsloMet-professor ved Institutt for journalistikk og mediefag, Kristin Skare Orgeret, sa mandag til Dagbladet at hun er imponert over måten presidentparet kommuniserer med verden på.

- Sjelden eller aldri har verden sett et presidentpar som kommuniserer så godt både innad til folket og på den store internasjonale scenen. Når vi legger til både bruk av sosiale medier og visuelle virkemidler er de helt i særklasse.

SYMBOL: I 2019 ble Volodymyr Zelenskyj valgt til Ukrainas president. Gjennom hele perioden har han stått side om side med kona Olena Zelenska, men gjennom krigen har de nesten ikke hatt fysisk kontakt. Likevel fortsetter de kampen mot russerne. Foto: AP / Sergei Grits / NTB
SYMBOL: I 2019 ble Volodymyr Zelenskyj valgt til Ukrainas president. Gjennom hele perioden har han stått side om side med kona Olena Zelenska, men gjennom krigen har de nesten ikke hatt fysisk kontakt. Likevel fortsetter de kampen mot russerne. Foto: AP / Sergei Grits / NTB Vis mer

Zelenska holder seg helst i bakgrunnen, men spiller ifølge professoren en veldig viktig rolle i informasjonsarbeidet under krigen. På sosiale medier deler hun særlig bilder av kvinner og barn, som viser hvordan de lider under krigens brutalitet.

- Hun løfter også fram sterke, handlende kvinner som deltar i krigen. Bildene hun benytter er ofte tatt av fotojournalister, og hun rammer dem inn med velvalgte, presise beskrivelser som også er med å skape patriotisme.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer