- Ikke skjulte budskap i bin Laden-intervjuer

Forsker Thomas Hegghammer mener at al-Qaida har en mediestrategi, men tror ikke at det finnes skjulte budskap i bin Ladens intervjuer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har gått gjennom alle intervjuer som er gjort med Osama bin Laden og fremtredende Al Qaida-medlemmer siden tidlig på 90-tallet. I dag ble den unike rapporten presentert. Rapporten kan bli viktig for alle som studerer Al Qaida: Noe liknende arbeid er ikke gjort i noe annet land.

Overtolker intervjuene

Hegghammer tror ikke at det er hemmelige beskjeder til sovende terrorceller i intervjuer som Osama bin Laden har gjort etter 11. september 2001.

- Det ser ut til å være liten sammenheng mellom uttalelser fra bin Laden og konkrete terrorhandlinger, sier Hegghammer.

- Det har vært en tendens til å overtolke og prøve å finne konkrete medlinger og kodinger, men jeg finner lite grunnlag for det. Vi skal være forsiktig med å legge for mye i tolkningene.

- Hvor sikker er du på at det ikke finnes skjulte budskap i for eksempel intervjuene som har blitt sendt på Al Jazeera?

- Jeg kan ikke være sikker, jeg er ikke kryptolog. Men jeg kan ikke se noe mønster eller skjulte budskap. Jeg vil det til livs at man tror at alt er kodede beskjeder til såkalt sovende celler. Det kan være å lese for mye inn i budskap som skal høyne moralen og skremme fienden.

Høy status blant muslimer

- Hvilket inntrykk har du av bin Laden etter å ha studert så mange intervjuer med ham?

- Han er en genuint og dypt troende muslim, ikke en som misbruker budskapet for å skape blest om seg selv. Han misbruker ikke makten, han mener det han sier og tror at det han gjør, er det beste for islam.

Osama bin Laden var godt kjent i muslimske kretser før Al Qaida gjennomførte de første terroraksjonene.

- Han var kjent som en helt og leder fra krigen i Afghanistan. Utover 90-tallet blir han en gallionsfigur for islamsk motstand mot Vesten. Jeg tror at han er påvirket av den statusen han har fått. Journalister som har intervjuet ham, forteller at han fra gang til gang er blitt mer selvbevisst. Under en pressekonferanse for utvalgte journalister i 1998, måtte journalistene vente lenge. Så kom bin Laden kjørende. Vaktene skjøt med kalasjnikover og bin Laden steg ut av bilen i hvit kjortel. Han fremstiller seg selv som islams redningsmann, mener Hegghammer.

Har mediestrategi

Al Qaida har helt siden tidlig på 90-tallet vært opptatt av å komme frem i media. Mye tyder på at de har medierådgivere og en strategi for hvordan de skal klare det.

- Jeg mener ikke at de har en klar mediestrategi, den er ikke klar og ikke konstant. Men de er bevisste, og det er grunn til å tro at de har en mediestrategi, og den er omfangsrik og tilsynelatende gjennomtenkt, sier Hegghammer.

Han mener at terrororganisasjonen ønsker å nå ut til folk for å overbevise dem om det de tror på.

- De er interesserte i å kommunisere budskapet sitt. Da CNN-reporter Peter Bergen ba om et intervju med Osama bin Laden i 1997, fikk han vite at medierådgiverne ikke klarte å bestemme seg for hvem som skulle få tv-intervjuet. Valget sto mellom CNN og CBS, forteller forskeren.

Al Qaidas medierådgivere valgte å la CNN få intervjue bin Laden da de skjønte at CNN sender over hele verden, mens CBS bare sender i USA.

- Det illustrerer bevisstheten hos medierådgiverne, sier Hegghammer.

Al Qaida har dessuten sørget for selv å filme alle intervjuer med bin Laden med skjult kamera. Slik har de kunnet se på intervjuene i etterkant og forbedre seg.

Lever bin Laden?

Frem til 1996 fokuserte bin Laden på Saudi-Arabia i intervjuene han ga. Men fra 1996 endret han fokus: Han erklærte krig mot USA og mot «jøder og korsfarere». I denne perioden kom han med mange erklæringer om kampen for islam. Etter at World Trade Center raste, endret terroristene strategi enda en gang:

- Intervjuene er hyppigere, kortere og mer typisk terroristisk. De tar ansvar for konkrete handlinger og truer mer, sier FFI-forskeren.

Samtidig har Al Qaida bare offentliggjort et par intervjuer med bin Laden etter 11. september 2001.

- Er det et tegn på at bin Laden er død?

- Det er et paradoks. Er det et tegn på at han er død? Vil Al Qaida skape forvirring? Mangler de teknisk mulighet? Det er klart at livstegn fra den øverste ledelsen øker risikoen for å bli avslørt, mener Hegghammer.

Osama bin Ladens medarbeider Khalid Shaikh Mohammed ble lokalisert kort tid etter at han hadde gitt et intervju. Mohammed ble arrestert på samme sted som han hadde gitt intervjuet.

<B>STADIG PÅ TV: CIA og FBI fryktet at Osama bin-Laden sendte skjulte besjkeder til sovende terrorceller rundt om i verden på video-opptakene.
ETTERLYST: Osama bin-Laden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer