Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke skuff meg, Jens

Stoltenbergs serbiske dagmamma ber Norge om ikke å anerkjenne Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRISHTINA (Dagbladet): - Jeg blir skuffet hvis Jens og regjeringen anerkjenner Kosovo, jeg vet ikke hvorfor verden gjør dette mot oss, sier Smilja Katic (78) på telefon fra sitt hus i utkanten av den serbiske hovedstaden Beograd.

Smilja kjenner den norske statsministeren godt. Da Jens Stoltenberg var to år ble Smilja barnepiken til Karin og Thorvald Stoltenbergs tre barn.

I Serbia er Kosovos løsrivelse fra Serbia et svik, og regjeringen mener uavhengighetserklæringen er ulovlig, og vil gjøre hva den kan for å forhindre at Kosovo blir medlem av FN. Serbia håper på et russisk veto.

Ennå har ikke statsminister Jens Stoltenberg og Norge gitt uttrykk for om de anerkjenner Kosovos løsrivelse.

Ville bli prins

Hele Stoltenberg-familien har holdt nær kontakt med Smilja Katic, som var familiens hushjelp og barnepasser, da Thorvald Stoltenberg jobbet ved den norske ambassaden i Beograd fra 1961 til 1964.

- Det er de beste menneskene jeg noen gang har truffet. Du vet, jeg var jo som en ekstra mor for både Jens, Camilla og Ninni. Jens var bare to og et halvt år da jeg begynte å jobbe for familien, sa hun da Dagbladet møtte henne hjemme i byen Subotica i Vojvodina-provinsen, helt på grensa til Ungarn, da Stoltenberg var statsminister første gang.

- De var nydelige barn. Camilla bestemte seg tidlig for å bli lege, Ninni ville leke og danse, mens Jens holdt fast på at han ville bli prins når han ble stor, fortalte Smilja til Dagbladet den gang i 2000.

HÅPER PÅ NORGE: Smilja Katic (78) er    fryktelig stolt over Jens Stoltenberg som hun var barnepike for i en årrekke. På telefon til Dagbladet fra utkanten av Beograd ber hun Jens være sterk og tenke på serberne. - Jeg blir skuffet hvis Jens og regjeringen anerkjenner Kosovo, sier statsministerens gamle dagmamma. Foto: Tomm W. Chrisitansen
HÅPER PÅ NORGE: Smilja Katic (78) er fryktelig stolt over Jens Stoltenberg som hun var barnepike for i en årrekke. På telefon til Dagbladet fra utkanten av Beograd ber hun Jens være sterk og tenke på serberne. - Jeg blir skuffet hvis Jens og regjeringen anerkjenner Kosovo, sier statsministerens gamle dagmamma. Foto: Tomm W. Chrisitansen Vis mer

Ringer ofte

Da Thorvald og Karin ble hardt skadd i en bilulykke og Karin ble sendt hjem til Norge med en infeksjon var Smilja der for barna. I 1964 ble hun med Stoltenberg-familien til Norge. Hun ble i hele 19 år før hun flyttet tilbake med sin ektemann.

- Både Thorvald og Jens ringer meg med jevne mellomrom, sier Katic, som ennå snakker godt norsk.

Flere land har anerkjent Kosovo som selvstendig stat. USA, Tyskland, Storbritannia og Frankrike er blant dem. Og det er ventet at de fleste land i EU vil anerkjenne Kosovo i nærmeste framtid. Sveriges utenriksminister Carl Bildt har sagt at også Sverige vil anerkjenne Kosovo, mens utenriksminister Jonas Gahr Støre sier i en pressemelding at Norge avventer situasjonen og konsulterer med nordiske regjeringer. Men ennå har det ikke kommet signaler om at Norge vil anerkjenne Kosovo.

- Jeg føler at det ikke er noe annet land utenom Norge jeg hører meg mer hjemme i enn Jugoslavia, sa Jens Stoltenberg da han var fersk statsminister i 2000.

Norge tenker på oss

Spania og Kypros, som har sine egne problemer sed separatister, og Serbias ortodokse trosbrødre på Balkan, Hellas, Romania og Slovakia, har sagt at de ikke vil anerkjenne Kosovo. Ellers er det ventet at de andre EU-landene anerkjenne Kosovo. Men etter det Dagbladet forstår så vil Norge være blant de siste i Vest-Europa til å anerkjenne Kosovos selvstendighet.

Fra sitt hus utenfor Beograd kommer Smilja Katic med denne oppfordringen:

- Jens må være sterk og tenke på oss serbere. Det er bare trist for Serbia det som nå skjer. De eneste som tenker på oss er Norge, sier Katic.

- Det som skjer nå er bare trist, sukker hun.

PASSET PÅ JENS: Smilja Kadic har fortsatt kontakt med Jens Stoltenberg, som hun passet da han var liten. Her et bilde av Stoltenberg sammen med kona Ingrid Schulerud og datteren deres.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media