Ikke skyld på lærerstudentene

På de finske lærerskolene kommer bare én av syv søkere inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I desember kunne OECD, nok en gang, konkludere med at den norske skole ikke holder mål. Den nasjonale selvfølelsen har fått et skudd for baugen, og samfunnets kollektive avstraffelse har rammet lærerne hardt. Denne uka fikk også vi studentene smake folkets og medienes pisk i artikkelen Late lærerstudenter skulker og stryker.

Det er selvfølgelig dumt å ikke gjøre det maksimale ut av studiene sine. Men det er likevel håpløst å laste lærere og studenter for situasjonen i dagens norske skole. Flere tiår med feilslått skolepolitikk og nedprioritering av offentlig sektor må ta skylden for det.

De store oljefunnene på 1970-tallet har betydd mye for landet vårt. Men skulle på lang sikt vise seg å ha svært uheldige konsekvenser for kunnskapsnivået i nasjonen.

Næringslivet fikk behov for mer fleksible og skapende arbeidere enn tidligere. Og OECD, som har som mål å fremme økonomisk vekst, mente derfor at skolevesenet måtte fokusere mer på ansvar for egen læring. Dette ville gjøre elevene til bedre arbeidere.

Denne samfunnsstrukturelle omleggingen har gjort det norske folk styrtrike. Men med økt rikdom kommer ofte selvtilfredsheten og bekvemmelighets behovet snikende. Dette - kombinert med en rekke håpløse reformer har ført den norske skole, og på sikt - det norske samfunn, inn i et historisk uføre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer