Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke skyld på overgangsalderen, damer!

Det er selvbildet og forholdet til egen kropp som avgjør sexlysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når middelaldrende kvinner mister sexlysten er det trolig ikke hormonendringer i overgangsalderen som har skylden. For nå tror forskere at det ganske enkelt har å gjøre med hvordan kvinnen oppfatter sin egen kropp.

Det er et forskningsteam ved Pennsylvania State University som har funnet ut at dess mindre en kvinne anser seg som attraktiv, jo mindre seksuelt aktiv er hun.

- Våre resultater antyder at medisinsk "behandling" for disse problemene i overgangsalderen ikke kan anbefales, siden overgangsalderen ikke har noen innvirkning på kvinnenes sexlyst, sier Dr. Patricia Barthalow Koch, som ledet forskningen.

Rapporten de skrev er publisert i augustnummeret av fagtidsskriftet Journal of Sex Research.

Ikke et eneste attraktivt trekk

Kochs team fulgte 307 heteroseksuelle kvinner i alderen 35 til 55, de fleste hvite.

Omkring 21 prosent av kvinnene sa at de ikke en gang kunne komme på et eneste attraktivt trekk ved seg selv, og rapporten viste gjennomgående at de fleste var misfornøyd med kroppen sin.

Kvinnene var spesielt misfornøyd med magen, hoftene, lårene og leggene.

To av tre kvinner i undersøkelsen svarte at de hadde mindre sexlyst nå enn for ti år siden eller at de hadde sex sjeldnere.

Kvalitet, ikke kvantitet

IKKE HELT BASIC: Det er ikke så enkelt at kvinner lenger kan skylde på overgansalderen når de ikke vil ha sex. Mye av årsaken ligger trolig i at de ikke akkurat føler seg like sexy som Sharon Stone i filmen Basic Instinct. Foto: Scanpix
IKKE HELT BASIC: Det er ikke så enkelt at kvinner lenger kan skylde på overgansalderen når de ikke vil ha sex. Mye av årsaken ligger trolig i at de ikke akkurat føler seg like sexy som Sharon Stone i filmen Basic Instinct. Foto: Scanpix Vis mer

Men et lyspunkt i forskningsrapporten var at de fleste svarte at de nøt sex, selv om det  ble lite av det.

72 prosent sa at de var fysisk og psykisk tilfredsstilt i sine seksuelle forhold.
Akkurat det synes sexolog Gro Isachsen er fantastisk gode nyheter:

- Det er utrolig gledelig at så mange har virkelig glede av sexlivet sitt.

Sexologen synes imidlertid at hovedfunnene i forskningsrapporten er triste.

- Dette med dårlig kroppsbilde som ødelegger appetitten på sex, er et problem jeg møter, ikke bare hos middelaldrende kvinner, men også hos unge jenter og kvinner i alle aldre. Men det er jo spesielt vanskelig fordi skjønnhetsidealet legger så mye vekt på ungdommelig skjønnhet.

Og hun har råd til alle par som sliter med disse problemene:

- Det handler om at begge partnere må akseptere at kroppen eldes. Men som rapporten sier: Du kan ha bra sex likevel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!