- Ikke skyldig

George Zimmerman var redd da møtte i retten etter å ha blitt siktet for drapet på Trayvon Martin (17).

I RETTEN: Her er George Zimmerman i retten for første gang, hans advokat sa at han var redd. Foto: Reuters/Gary W. Green/Pool/NTBScanpix
I RETTEN: Her er George Zimmerman i retten for første gang, hans advokat sa at han var redd. Foto: Reuters/Gary W. Green/Pool/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): George Zimmerman kom inn i retten med håndjern, siktet for å ha drept den ubevæpnede Trayvon Martin. Det er første gang han er i retten, og hans advokat fortalte at hans klient erklærte seg ikke skyldig, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mark O'Mara, Zimmermans advokat, sa også at hans klient ønsker å ikke sitte fengslet i påvente av en rettssaken, men ikke før han har funnet et sikkert sted for han.

Zimmermans advokat kan med god grunn frykte for sinklients sikkerhet. Organisasjonen New Black Panther Party har også engasjert seg i saken og har utlovet en dusør på 10 000 dollar, eller nesten 58 000 kroner til den eller de som fanger Zimmerman.

Ikke tvil Det var den 26. februar i år at den frivillige nabovakta George Zimmerman skjøt 17 år gamle Trayvon Martin. Det har ikke vært tvil om det.

Men i Florida er det en lov som sier at borgere har rett til å beskytte seg med dødlig vold om det er rimelig å tro at de er i fare. Loven blir kalt «Stand your ground-law».

Drapet har ført til massive krav om at lovverket i Florida må endres, og til og med president Barack Obama har uttalt seg om drapssaken.

Det var i dette nabolaget i Sanford i Florida Trayvon Martin ble skutt og drept. Foto: Roberto Gonzalez/Getty Images/AFP/NTBScanpix
Dette er et bilde av Trayvon Martin, som familien har tatt. Foto: REUTERS/Handout/NTBScanpix
Martins mor og bror kjemper for å redde sønnens rykte. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/NTBScanpix
Saken har fått stor plass i media. Foto: AP Photo/Chris O'Meara/NTBScanpix
Her snakker Zimmermans advokat, Mark O'Mara, med pressen utenfor sitt kontor etter at drapssiktelsen ble offentlig kjent. Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack/NTBScanpix
Her snakker George Zimmerman med sin advokat da han var i retten. Foto: REUTERS/Gary W. Green/Pool/ScanpixNTB
Det har blitt lagt ned blomster og hilsener i nabolaget der Martin ble skutt. Foto: AP Photo/St. Petersburg Times, Kathleen Flynn/NTBScanpix
Tusenvis av mennesker marsjerte ned Park Avenue i Sanford i mars. Foto: REUTERS/Octavian Cantilli/NTBScanpix
På demonstrasjonene har de holdt opp plakater med bilder av Martin, ofte med tekster som «Trayvon er min nabo», «Jeg er Trayvon Martin» og «Justice for Trayvon». Foto: REUTERS/Jonathan Alcorn/NTBScanpix

I går ble det kjent at Zimmerman var siktet for drapet, og hadde meldt seg for politiet.

- Martin angrep Trayvon Martin var på vei fra en dagligvarebutikk da Zimmerman fikk øye på han i nabolaet. Han har fortalt at Martin oppførte seg mistenkelig, og ringte nødsentralen.

På tross av at sentralen sa at det ikke var nødvendig begynte Zimmerman å følge etter Martin. Ifølge Zimmerman mistet han etter hvert Martin ut av synet.

Da gikk han tilbake til bilen sin, og ifølge Zimmermans forklaring var det da Martin dukket opp og angrep.

Ifølge Zimmermans første advokat har han forklart at han følte at en av dem skulle dø den kvelden.

Ifølge lekkasjer fra avhør har Zimmerman forklart at han ble brutalt banket opp, og at Martin dunket hodet hans mot asfalten.

Rop om hjelp En av de nærmeste naboene ringte samtidig til nødsentralen og i bakgrunnen kan du høre noen som roper om hjelp, Zimmerman har hevdet at det var han som ropte, men eksperter har sådd tvil om denne forklaringen.

DREPT: Dette udaterte bildet av Trayvon Martin er blitt offentliggjort av hans familie.Foto: REUTERS/Handout/NTBScanpix
DREPT: Dette udaterte bildet av Trayvon Martin er blitt offentliggjort av hans familie.Foto: REUTERS/Handout/NTBScanpix Vis mer

Også et opptak av Zimmerman da han timer etter drapet blir ført inn på politistasjonen tilsynelatende uskadd, har gjort at folk tviler på hans forklaring.

Saken har fått mye oppmerksomhet i amerikanske medier. Det har vært store demonstrasjoner flere steder i USA.

Men det har også vært kritikk av medienes framstilling av Martin, som en uskyldig ung gutt. Det har kommet fram at han blant annet ble utvist fra skolen ti dager før drapet, på grunn av at det ble funnet marihuana i skapet hans på skolen.