- Ikke skyldig!

KØBENHAVN (Dagbladet): Joe Erling Jahr sier at han ikke drepte Benjamin Hermansen. Han nekter utlevering og er fengslet for 13 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapssiktede Joe Erling Jahr nekter skyld i drapet på Benjamin, ifølge VG Nett.

- Jahr satt helt stille, han fullførte knapt en setning og det så ikke ut til at han hadde det godt, sier ambassaderåd Lars Petter Hennie til VG Nett. Henie har bistått den drapssiktede nynazisten med språklige problemer underveis.

Fire - fem nazister møtte opp i retten i dag for å vise støtte til drapssiktede. Ti - tolv antirasister hadde også møtt opp utenfor retten og demonstrerte med slagord mot nazistene. På utsiden var det antydning til tumulter, men politiet klarte å roe gemyttene.

Den drapssiktede møtte i olabukser og blå skjorte, og svarte bekreftende da han ble spurt om han var Joe Erling Jahr. Da dommeren leste opp siktelsen om «mannedrap» - det samme som overlagt drap i Norge - valgte retten å stenge dørene. Deretter ble 19-åringen fengslet for 13 dager.

Jahr har forstått siktelsen og motsetter seg utlevering til Norge. Det betyr at overføringsprosessen vil ta lenger tid.

Nynazisten ble arrestert i København i går kveld Etter seks dager på flukt. Han ble stoppet i billettkontroll og og rutinemessig tatt med til politiet. Da innrømmet han selv at han var ettersøkt.

På flukt

I går ble den 19 år gamle nynazisten arrestert av politiet i København. Noen timer etter pågripelsen varslet kriminalpolitiet i København sine kolleger i Oslo om arrestasjonen av den ettersøkte nynazisten.

Rutinemessig sjekket

Arrestasjonen skjedde samtidig med at 40 000 mennesker i Oslo markerte sin avsky mot handlingen som Jahr er siktet for - og mot rasisme generelt. 19-åringen ble oppdaget da to kontrollører skulle sjekke togbilletten hans på et tog fra Malmø på vei til Hovedbanegården i København. Jahr kunne ikke vise gyldig billett, og identiteten hans rutinemessig sjekket med politiet.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk. Jahr skal ikke ha vært bevæpnet. I natt ble han avhørt av dansk politi.

Svensk politi har fått flere tips om at han skal være sett i Helsingborg-området, men det er uklart hvor han har gjemt seg mens han har vært på flukt fra politiet.

Utlevering

- Det er opprettet kontakt mellom norsk og dansk politi. Det er en utvekslingsavtale mellom Norge og Danmark, og jeg regner med at det bare er et spørsmål om tid før den etterlyste 19-åringen er tilbake i Norge, sier vaktleder Kjell Pedersen ved kriminalvakta i Oslo til Dagbladet.

  • Fem unge personer med nazi-sympatier ble arrestert etter drapet på Benjamin. Tre av dem ble løslatt av Forhørsretten. To er fortsatt varetektsfengslet. Jahr er mistenkt for å være hovedmannen bak drapet på Benjamin Hermansen.