- Ikke skyldig

Hverken Joe Erling Jahr eller Ole Nicolai Kvisler sa seg skyldige i drapstiltalen på Benjamin Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Joe Erling Jahrs forsvarer Tor Erling Staff trakk fram den enorme oppmerksomheten denne drapssaken har fått.

- Er det mulig å møte i denne saken med et nøytralt sinn, spurte den erfarne forsvareren og besvarte spørsmålet med et nei.

Staff avviste at dette dreier seg om et drap som er rasistisk motivert. Han syns saken har fått en representativ betydning, utenom seg selv. Staff tar mål av seg til å avmoralisere saken.

- Jeg føler at vi har et helt folketog mot oss. Det største siden frigjøringen visstnok, med statsminister og kronprins, sa Staff.

I sine innledende merknader antydet Staff at Jahr i forrige rettsrunde tok på seg skylda for ting han ikke hadde gjort. Han påpekte at det forrige gang satt tre personer på tiltalebenken. Veronica Andreassen anket ikke dommen fra tingretten og soner nå straffen. Hun er innkalt som vitne i saken.<Å> - Sett på dere skylapper, glem det dere har sett og hørt, rådet Staff jurymedlemmene.

Det er en trist måte å tilbringe fødselsdagen sin på, men det var ingen vei utenom for Joe Erling Jahr. Med bøyd hode erklærte han og medtiltalte Ole Nicolai Kvisler seg ikke skyldig i overlagt drap på Benjamin Hermansen.

- Da er retten satt, sa rettens administrator Jan Martin Flod klokka 9.20 i dag.

Dermed var ankesaken etter Holmlia-drapet i gang. Benjamin Hermansen (15) ble drept i januar 2001 fordi han var brun i huden. De to tiltalte Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler ble dømt til henholdsvis 16 og 15 års fengsel i rettssaken for omtrent ett år siden.

Den første oppgaven til Borgarting lagmannsrett var å velge ut 12 jurymedlemmer ut fra ei liste på 17.

Lagmannen formante de kommende jurymedlemmene om at de ikke kunne sitte i juryen dersom de hadde sterke bindingene til nynazistiske organisasjoner, eller antirasistiske sådanne. Staff ville vite om noen bodde på Holmlia, det var det ikke. Lagmannen valgte å plukke ut 12 jurymedlemmer selv om bare 10 skal avgjøre skyldspørsmålet.

- Dette er en tid på året da det er lett å bli syk, sa Flod.

Strengere straff

I forrige rettsrunde slo retten fast at drapet på Benjamin var rasistisk motivert. Til Dagbladet sier Marit Hermansen at hun syns dommen i tingretten var altfor mild. Hun håper på lovens strengeste straff 21 års fengsel. Hun må finne seg i å vente på

tilhørerbenken i fem uker før lagmannsretten er ferdig med sin behandling.

Sky

For et par uker siden stilte Joe Erling Jahr opp i NRKs Brennpunkt og fortalte at han har endret sitt syn etter å ha sonet ett

år bak murene. Programmet vakte stor oppsikt, og ble sett av mange. Men i retten i dag var det en atskillig mer sky utgave av 21-åringen. Han nektet å la seg fotografere av det fulltallige pressekorpset. Det er han i sin fulle rett til.

Stukket ihjel

- Benjamin Hermansen ble stukket ihjel rett før midnatt fredag 26. januar i fjor. Han døde nesten umiddelbart av skadene. Vi mener at drapet var rasistisk motivert, forklarte Berit Sagfossen i sitt innledningsforedrag.

I detalj gikk hun gjennom hva som skjedde den skjebnesvangre natta da Benjamin døde.

Rundt 20 personer var tilstede da han døde, deriblant mora Marit Hermansen. Politiet som kom til stedet forsøkte gjenoppliving, men livet stod ikke til å redde.

Lite nytt

Aktor Berit Sagfossen har få nye beviser og vitner å komme med i ankesaken. Heller ikke forsvarerne har trolig noe

revolusjonerende nytt å forholde seg til, drapsvåpnene er fortsatt ikke funnet.

Tor Erling Staff hevder at han har en 'ny' klient. Joe Erling Jahr skal ha gitt en ny forklaring til politiet, men Staff vil ikke ut med hva det dreier seg om. Men det tidligere gode forholdet mellom Jahr og Kvisler er nå mer anstrengt, og det er ventet at Jahr ikke vil ta på seg hele skylda for drapet slik han gjorde forrige gang.

<B>- IKKE SKYLDIG:</B>Joe Erling Jahr sa seg ikke skyldige i drapstiltalen på Benjamin Hermansen.
DREPT:</B> Benjamin Hermansen (15).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer