«Ikke skyt budbringeren»

Australsk avis publiserer kommentar skrevet av Assange like før pågripelsen.

Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lengre kommentarartikkel skrevet av Julian Assange ble i ettermiddag publisert av avisa The Australian, bare rundt to timer etter pågripelsen av Wikileaks-sjefen.

Under tittelen «Ikke skyt budbringeren» redegjør australieren  for Wikileaks' idealer og klargjør blant annet at han ikke er noen pasifist.  Samtidig oppsummerer han det massive presset han har blitt utsatt for de siste ukene:

«Jeg har blitt beskyldt for forræderi, selv om jeg er en australsk, ikke en amerikansk, statsborger. Det har kommet flere titalls alvorlig mente uttalelser i USA om at jeg bør bli «tatt ut» av amerikanske spesialstyrker. Sarah Palin sier jeg burde bli «jaktet ned som Osama bin Laden», et republikansk lovforslag er framlagt for Senatet for å få meg erklært som en «internasjonal trussel» og bli kvitt meg som man gjør med slike.

 En rådgiver ved den kanadiske statsministerens kontor har gått ut på riksdekkende tv og bedt om å få meg henrettet. En amerikansk blogger har oppfordret til at min 20 år gamle sønn, her i Australia, skal bli kidnappet og skadet uten noen annen grunn enn å ramme meg».

Assange påpeker at samarbeidspartnerne New York Times, Guardian og Der Spiegel ikke har måttet tåle denne typen uttalelser og angrep, og mener det blant annet skyldes at disse mediene er «gamle og store», mens Wikileaks ennå er «ung og liten».

Australieren framstår ekstra opprørt over at hjemlandet etter hans mening har løpt USAs ærend helt ukritisk i lekkasjesaken.

«We are the underdogs», skriver Assange, og mener statsminister Julia Gillard og hennes regjering «skyter budbringeren» fordi de ikke vil at sannheten skal fram.

«Australske myndigheters maktapparat ser ut til å være fullt og helt til disposisjon for USA, enten det handler om å kansellere mitt australske pass eller å spionere på og trakassere Wikileaks-tilhengere», skriver Assange.

Han peker også på paradokset i amerikanske myndigheters PR-kampanje:

«Hver gang Wikileaks publiserer sannheten om overgrep utført av amerikanske etater, messer australske politikere et falskt refreng sammen med det amerikanske utenriksdepartementet: «Dere setter liv i fare! Rikets sikkerhet! Dere setter soldatene i fare!». Så sier de at det ikke er noe av viktighet i det Wikileaks publiserer. Det kan ikke være begge deler.»

Assange avslutter med å referere til Pentagon Papers-saken fra 1971, da New York Times publiserte utdrag fra lekkede, topphemmelige dokumenter som ga et helt nytt bilde av Vietnam-krigen.

- I kjennelsen fra amerikansk høyesterett het det at «bare en fri og ubundet presse kan effektivt avdekke bedrag hos myndighetene.» Stormen rundt Wikileaks i dag forsterker behovet for å forsvare alle mediers rett til å avdekke sannheten, skriver Wikileaks-sjefen, som nå er i politiets varetekt.