Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke slik i dag

Bataljonssjef Iver Tokstad avviser at de norske soldatene som er i Kosovo i dag er rasister. - Situasjonen var en annen for to år siden, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne undersøkelsen treffer oss som er i Kosovo midt i ansiktet. Oberstløytnant Iver Tokstad er bataljonssjef i Kosovo og er lite fornøyd med det som har kommet fram i norske medier i dag. En undersøkelse foretatt av major Bård Mæland, stabsprest og forsker hos Feltprosten avdekker skremmende holdninger blant norske offiserer i Kosovo i 2001 og 2002. 15 unge løytnanter og kapteiner kom med tildels rasistiske og nedsettende bemerkninger om dem de var kommet for å hjelpe

«Sigøynerne bor og tråkker i sin egen dritt, omtrent». «Jeg skal innrømme at vi hadde problemer med å se på sigøynerne som mennesker. Vi var litt usikre på om vi så på dem noe over hundene vi drev og skjøt», heter det blant annet i rapporten.

- Dette er ikke noe vi kjenner oss igjen i idag. Det er det motsatte av det vi prøver å legge til grunn i vår omgang med folk, sier Tokstad til Dagbladet.no

Han utelukker ikke at det kan ha eksistert slike holdninger, men understreker at situasjonen var annerledes i Kosovo for to år siden. Han mener at uttalelsene kan ha vært uttrykk for fortvilelsen følelsen av å stange hodet i veggen mange opplevde og.

Reaksjonene lar ikke vente på seg. Aps Saera Kahn kaller dette rasisme.

-Endring

Kosovo-oppholdet går mot slutten for Tokstad og hans 650 mann- og kvinnesterke bataljon. Det er hans andre utenlandsopphold, vinteren og våren 1995 var han i krigen i Bosnia. Da var situasjonen mye verre, det kan forklare noe av de lumre holdningene.

- Det gjør at jeg kan forstå at folk reagerer negativt når de ser folk som gjør de frykteligste ting. Det er en helt annen situasjon nå, slår Tokstad fast.

Han tror at tidligere kontingenter ikke var mentalt forberedt på det som møtte dem, det jobber forsvaret med nå.

- Vi legger ned mye arbeid i å fortelle hvordan lokalbefolkningen tenker og handler, tidligere kontingenter var ikke mentalt forberedt på denne måten, sier Tokstad.

- Overrasket

Kirkens Nødhjelps representant i Pristina blir overrasket når han får opplest sitatene fra de tidligere Kosovo-offiserene.

- Vi har hatt flere møter og seminarer sammen med de militære. Vi opplever dem som høyttenkende og at de ofte har god innsikt og god holdning til sine omgivelser. De norske militære har rykte på seg for å ha god kontakt med lokalbefolkningen, og slik sett er dette overraskende, sier Leif Magne Helgesen stedlig representant for Kirkens Nødhjelp.

Men Helgesen kan forstå at slike holdninger kan oppstå.

- Militæret lever veldig isolert. Soldater ligger ute uten særlig erfaring utenfra, bak piggtråd. Det kan oppstå et fiendebilde som blir ensidig og falskt, tror Helgesen som forteller at soldatene ikke får lov å gå ut om kvelden.

Han blir like rystet som de fleste andre over det som kommer fram i undersøkelsen, og lover å holde de norske soldatene under oppsikt.

- Dette er apartheidholdninger hvor man setter seg selv høyt, og andre som lavtstående. Vi vil følge opp hvordan dette arbeidet blir tatt fatt i Forsvaret. Det er vanlig at folk har kommet ned med en negativ holdning til serbere, men som seinere har snudd til en negativ holdning til albanere. Siden de har drept serbere og sigøynere. Men derfra og gå til de rasistiske uttalelsene, er grotesk, mener Helgesen.

Han har vært i Kosovo siden 2000, altså året før intervjuene ble foretatt. Han jobber nå med et returprosjekt fra serbisk hold tilbake til albanske områder.

BEDRE: Oberstløytnant Iver Tokstad (t.h) er ikke enig i at norske befal har rasistiske holdninger.