Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke slutt å vise hvor syk han er

Mathilde Moland mener norske medier nå tar for mye hensyn til sønnens sykdom.

- FORFERDELIG Å SE TJOSTOLV SLIK: Mamma Mathilde Moland ber om at det tilkalles en misjonslege med tropesykdommer som spesialfelt. Hjemme i Norge pines hun av TV-bildene som viser sønnen åpenbart psykisk syk under rettsmøtene. Fotomontasje: Espen Røst, Dagbladet / Scanpix
- FORFERDELIG Å SE TJOSTOLV SLIK: Mamma Mathilde Moland ber om at det tilkalles en misjonslege med tropesykdommer som spesialfelt. Hjemme i Norge pines hun av TV-bildene som viser sønnen åpenbart psykisk syk under rettsmøtene. Fotomontasje: Espen Røst, Dagbladet / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mathilde Moland, Tjostolvs mor, sier til Dagbladet at det er viktig for familien at det tegnes et så ærlig bilde av sønnens helsetilstand som mulig - uansett hvor ubehagelig det kan være.

- Ingen trenger å ha dårlig samvittighet for å vise bilder som forteller hvor syk han er. Det er sannheten, sier hun.

Presser fram handling
Ifølge mamma Moland er de sterke bildene av hennes forvirrede og syke sønn noe som må til for å skaffe ham den legehjelp han trenger.

- Det handler kun om én ting - at han overlever. Alt annet er bagateller, sier hun til Dagbladet.

Hun håper sykdomstilstanden også fører til et større engasjement fra Utenriksdepartemnetet.

Toner ned dekningen
Under dagens rettsmøte oppførte Tjostolv Moland seg unormalt, og han ble etter hvert sendt til sykehus, og rettsaken ble utsatt en uke.
Norske medier til stede i Kongo har av hensyn til Molands helsetilstand valgt å begrense omtalen av hans mange innfall under dagens rettsmøte. Også bildebruken er tonet ned.

- Jeg synes sannheten må komme fram. Det synes jeg, selv om det er grotesk å se på som mor, sier Mathilde Moland til P4.

Tvinges til å se
I går fortalte Mathilde Moland til Dagbladet hvor forferdelig det er å se TV-bildene av sønnen, uten at hun kan gjøre noe for å hjelpe ham.

SLITEN OG SYK: Tjostolv Moland var tydelig aggressiv mot Joshua French i retten torsdag. Under rettsmøtet ble det bestemt at Moland skal få legetilsyn.
Foto: Tore Meek / Scanpix
SLITEN OG SYK: Tjostolv Moland var tydelig aggressiv mot Joshua French i retten torsdag. Under rettsmøtet ble det bestemt at Moland skal få legetilsyn. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Jeg tvinger meg til å se på tv-bildene, fordi jeg vil vite alt som skjer, sa hun.

Ønsker norsk lege
Tjostolv Moland ble i ettermiddag kjørt til sykehus for annen gang i dag. Hvor lenge han blir på sykehuset er usikkert.

- Min bønn er at det blir sendt en norsk lege med tropesykdommer som sitt spesiale, i tillegg til en norsk psykiater, ned dit. Det ville vært det beste. Tjostolv sliter med store språkproblemer der nede, sier hun til Dagbladet.

Dagbladet beklager
Dagens omstridte førsteside i papiravisa Dagbladet viser fire bilder av en syk Tjostolv Moland, med tittelen «Se hvor syk han er».

Dagbladets kultur- og debattredaktør Peter Raaum har forståelse for reaksjonene som har kommet, og medgir på vegne av Dagbladet-ledelsen at førstesiden ikke harmonerer med alvoret i saken.

- Forsida har en form som er uheldig og som vi beklager. Vi forstår kritikken og er på ett sentralt punkt helt enige: Det beste man kan si om hovedtittelen er at den ikke er en type tittel man bruker på denne typen saker, sier Raaum.

Sannheten må fram
For Mathilde Moland er dette et eksempel på at mediene etter hennes mening er i ferd med å bli for forsiktige.

- Jeg har sett førstesider i norske aviser det burde vært langt større grunn til å beklage. Det Dagbladet viste på førstesiden i dag, er en meget syk gutt. Det er sannheten, og den må fram, sier hun.

Knut Moland, Tjostolvs far, befinner seg for tiden i utlandet.

- Jeg snakket med ham om det i dag, og vi er helt enige. Ingen i Dagbladet har grunn til å beklage, sier hun.

DAGBLADET BEKLAGER: Ledelsen i Dagbladet beklager valget av ord på dagens førsteside. FAKSIMILE
DAGBLADET BEKLAGER: Ledelsen i Dagbladet beklager valget av ord på dagens førsteside. FAKSIMILE Vis mer
- Ikke slutt å vise hvor syk han er
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media