VÅTT OG GRÅTT: Norge har vært preget av masse regn hele helgen. Det ser ut til å roe seg nå, men på Vestlandet er det ingen fred å få. Der vil det pøse ned til torsdag igjen. Foto: Oddmund Lunde/DAGBLADET.
VÅTT OG GRÅTT: Norge har vært preget av masse regn hele helgen. Det ser ut til å roe seg nå, men på Vestlandet er det ingen fred å få. Der vil det pøse ned til torsdag igjen. Foto: Oddmund Lunde/DAGBLADET.Vis mer

Ikke slutt på våte høstdøgn

Nå ser det ut til at den enorme nedbøren gir seg, etter ei søkkvåt helg. Men ikke alle slipper unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har regnet vanvittige mengder over hele Norge den siste uka. Bakken er mettet med vann, og flere steder opplevde lokale nedbørsrekorder både før og etter helgen.

Audnedal i Vest-Agder opplevde tidenes regnvær før helgen. De var blant kommunene som opplevde nedbørsrekord for september.

Og i helgen fortsatte det å bøtte ned.

- Aller mest regn har det falt i Landvik i Aust-Agder, sier Jan Inge Hansen, som er meteorologikonsulent i Meteorologisk Institutt (MET) til Dagbladet. Der har det falt 64,6 mm med regn i løpet av de siste 24 timene.

Unormal vætrend Statsmeteorolog Terje Alssvik Walløe fra Meteorologisk Institutt sier det har vært en unormal værtrend i september.

- Den siste tida har det regnet unormalt mye østafjells, og så har det vært roligere en vanlig i Bergen og på Vestlandet.

Den trenden vil ikke vare, om vi skal tro på statsmeteorologen. Walløe sier nemlig at været blir bedre på Østlandet, og at det vil klarne opp.

- I Oslo kan vi forvente oss at temperaturen kommer helt opp mot 15 grader, og det kan bli behagelig om solstrålene kommer til. Men vi er godt inn i en høstmåned nå, noe som betyr at sommeren er over for denne gang, sier Walløe.

Bedre tider i vente Det tunge regnværet som har ligget over Østlandet er på vei bort.

- Det har regnet fra seg østafjells. Det blir ikke strålende sol, men mye opphold. Det blir fine dager med litt varierende skydekke, og ingen voldsomme regnskyll, sier statsmeteorologen.

Også på Sørlandet blir været levelig, selv om det gradvis blir verre jo lenger vest du kommer. Og i Nord-Norge blir det lite regn. Men det er ett sted i landet som er kjent for sitt dårlige vær, og der blir det ikke opphold. På Vestlandet har det gode, gamle høstværet kommet tilbake for fullt.

Ikke legg vekk sydvesten - Det er ikke spesielt kaldt for å være i midten av september, så man trenger ikke ta på seg de tjukkeste klærne. Men det blir en fuktig uke på Vestlandet. Det blir ikke dramatisk eller voldsomt, men det vil regne, sier Walløe.

Regnet som nå ligger vest for langfjella  beveger seg fra Bergen og nordover mot Trøndelag. Været er dårligst i Hordaland og Møre og Romsdal.

Regnværet som har ligget over Østlandet i helgen, ligger nå mellom Mjøsa og Trondheim.

- Akkurat nå er det bare normale regnskurer over Norges. Og det vil forsvinne. Men på torsdag vil det igjen falle store nedbørsmengder på Vestlandet. Det kan falle så mye som mellom 40 og 70 milliliter, sier Walløe.

Tåler dårlig vær Det er mye regn. Det meste faller i løpet av torsdagen. Og statsmeteorologen sier at Vestlandet tåler regnværet mye bedre enn Østlandet.

- Det høres mye ut, og det er det. Men Vestlandet tåler det. Det er brattere, og vannet renner bort, sier Walløe.