DØDSOFFER: Personell fra Leger Uten Grenser frakter bort enda et offer for ebolautbruddet i Guinea. Her fra Guéckédou sørøst i landet. SEYLLOU / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
DØDSOFFER: Personell fra Leger Uten Grenser frakter bort enda et offer for ebolautbruddet i Guinea. Her fra Guéckédou sørøst i landet. SEYLLOU / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

- Ikke som på film

Svært lite sannsynlig at ebolautbruddet i Vest-Afrika sprer seg til Norge, sier Folkehelseinstituttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ebola er en svært alvorlig sykdom. Men det er veldig lite sannsynlig at vi får et stort utbrudd i Norge, sier Jørgen Bjørnholt, overlege ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonssykdommer, til Dagbladet.

I det vestafrikanske landet Guinea er så langt 80 personer døde og ytterligere 40 smittet av det svært dødelige viruset ebola. Virusstammen er av den mest aggressive typen, Zaïre; ni av ti smittede dør, og det fins ingen effektiv behandling mot sykdommen.

I tillegg har utbruddet spredd seg til nabolandene Liberia og Sierra Leone. Senegal har stengt grensa mot Guinea, som et tiltak for å hindre smitten i å komme inn i landet. Leger Uten Grenser uttalte i går at den pågående epidemien er uten sidestykke fordi den nå dekker et langt større område enn ved tidligere utbrudd.

- Vil bli isolert - Det ikke umulig at en smittet person klarer å ta seg til Vesten - f.eks. til Frankrike, som har direkte flyforbindelse til Guinea - men risikoen er mye mindre for at vedkommende kommer hit, sier Bjørnholt.

Inkubasjonstida (tida fra smitte til symptomer) er 2-21 dager. Når sykdommen først bryter ut, får den rammede alvorlige symptomer som høy feber, sløvhet, hodepine, diaré, oppkast, utslett og i alvorlige tilfeller blødninger.

POTENSIELL SMITTEBÆRER: Såkalt bushkjøtt - stekte smådyr som ekorn, flaggermus og pinnsvin - er utbredt i Vest-Afrika og en potensiell bærer av ebolasmitte. Her fra en vei utenfor Elfenbenskystens hovedstad Yamoussoukro. Foto: THIERRY GOUEGNON / REUTERS / NTB SCANPIX
POTENSIELL SMITTEBÆRER: Såkalt bushkjøtt - stekte smådyr som ekorn, flaggermus og pinnsvin - er utbredt i Vest-Afrika og en potensiell bærer av ebolasmitte. Her fra en vei utenfor Elfenbenskystens hovedstad Yamoussoukro. Foto: THIERRY GOUEGNON / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- Hva hvis en ebolasmittet person faktisk dukker opp i Oslo? Hva vil skje da?

- Det er viktig å huske på at en ebolasmittet person først og fremst er smittefarlig når vedkommende er blitt syk. Og da vil pasienten bli lagt på isolat, og smitteverntiltak iverksatt. Det innebærer først og fremst å hindre smitte via kroppsvæsker - bl.a. ved at helsepersonellet ifører seg hansker og drakter, slik vi ser på bildene fra Guinea, sier Bjørnholt.

- Ikke som i «Outbreak» I katastrofefilmen «Outbreak» (1995) blir flere titalls innbyggere i en amerikansk småby smittet av et dødelig ebolaliknende virus idet en syk person hoster under en kinoforestilling. Bjørnholt beroliger med at dette overhodet ikke vil skje i tilfelle en ebolasmittet person dukker opp i Oslo.

- Det er helt urealistisk og ren spekulasjon. Det er aldri dokumentert at ebola spres ved luftsmitte; viruset spres først og fremst via nærkontakt mellom friske og syke. Blant grunnene til at smitten brer om seg i Guinea, er bl.a. begravelsesritualer som innebærer å berøre den døde. Inntak av såkalt bushkjøtt (stekte smådyr som ekorn, flaggermus og pinnsvin) mistenkes å være en smittekilde. For å unngå smitte bør man unngå dette, sier han.

Bjørnholt anser sannsynligheten for en stor epidemi i Vesten som forsvinnende liten, grunnet det gode helsevesenet, som raskt vil reagere dersom noen i befolkningen viser symptomer.

OPPLYSNING: Å informere folk om ebolasmitte og -symptomer er blant hovedpilarene i det forebyggende arbeidet. Her fra Guines hovedstad Conakry. Foto: YOUSSOUF BAH / AP / NTB SCANPIX
OPPLYSNING: Å informere folk om ebolasmitte og -symptomer er blant hovedpilarene i det forebyggende arbeidet. Her fra Guines hovedstad Conakry. Foto: YOUSSOUF BAH / AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Hvor omfattende kan vi forvente at epidemien i Guinea og nabolandene blir?

- På grunn av den lange inkubasjonstida vil vi nok se en del flere tilfeller utover i de neste ukene, men hjelpeorganisasjoner som Leger Uten Grenser, WHO og Unicef er godt i gang med hjelpearbeidet - og gitt at de får støtten og ressursene de trenger, vil utbredelsen kunne stoppes - men utbruddet er allerede stort, sier overlegen.

Iherdig arbeid Som kjent fins det ingen effektiv behandling mot ebola. Bjørnholt tror heller ikke at antiviral medisin (som bekjemper virus) eller vaksine vil foreligge i overskuelig framtid.

- Pasienter i dag får symptomatisk behandling. Den består i å gi dem rikelig med væske, ernæring og annen understøttende behandling. Det gir dem større sjanse til å overleve, sier han.

Leger Uten Grenser vil innen ukeslutt ha rundt 60 hjelpearbeidere på plass i Guinea.

IKKE BEKYMRET: Jørgen Bjørnholt, overlege ved Folkehelseinstituttet, frykter ikke et stort ebolautbrudd i Norge. Foto: PRIVAT
IKKE BEKYMRET: Jørgen Bjørnholt, overlege ved Folkehelseinstituttet, frykter ikke et stort ebolautbrudd i Norge. Foto: PRIVAT Vis mer