Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke splitt opp Statkraft

Kommersielt riktig å beholdet dagens konsernmodell, sier Christian Rynning-Tønnesen.

IKKE SPLITT OPP: Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen mener det ikke er kommersielt riktig å splitte opp konsernet, slikt Frp og Høyre ønsker. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IKKE SPLITT OPP: Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen mener det ikke er kommersielt riktig å splitte opp konsernet, slikt Frp og Høyre ønsker. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen dagens modell gir best verdiskaping, og ønsker ikke å splitte opp konsernet.

Høyre og Frp, som vil dele opp konsernet og legge til rette for salg av noe av virksomheten i Statkraft, får dermed ingen støtte av selskapets toppsjef.

- Mitt syn som konsernsjef er at verdiskapningen er best tjent med at Statkraft består som samlet konsern. Vi trenger å lære fra andre markeder. Et samlet konsern gir størrelse, styrke og finansielle muskler. Men det viktigste argumentet er utveksling av kompetanse, sier Rynning-Tønnesen til Dagbladet.

Viktig å si fra Høyre og Frp har nå avklart at de vil beholde hjemfallsretten for vannkraft. Samtidig vil de på sikt dele opp Statkraft i to selskaper, og åpner for å selge den utenlandske delen. Etter denne modellen skal staten eie de norske kraftverkene, mens kraftverkene i utlandet skal kunne delprivatiseres. På NHO-konferansen i går ga Statkrafts konsernsjef beskjed om at han helst ser at dette ikke skjer.

- Både jeg og resten av konsernet vil tilpasse oss eieren. Men når det nå går en debatt om dette, er det naturlig og riktig for meg å gi uttrykk for hva jeg mener er best for selskapet. Dette er en kommersiell, og ikke en politisk vurdering. Jeg vil være tydelig på at for meg og selskapet vil det skape større verdier hvis vi består som ett konsern, med en utenlands- og en innenlandsdel, i en struktur, sier Rynning-Tønnesen.

Ikke arvesølv Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sier han ikke er enig med Rønning-Tønnesen i at konsernet bør forbli som i dag.

- Det kan hende vi vil endre på deler av Statkraft. Verken gasskraftverk eller vindkraftverk i Tyskland handler om arvesølv. Det er naturlig at Statkraft utvikler seg på fornybar energi, og i et slikt pespektiv er det ikke gitt at gasskraft skal være sentralt. Men vi har ikke nå definert klart hvor Statkraft skal være. Vi har ikke noe mål om å svekke Statkraft, men vi kan spisse det, sier Solvik-Olsen.

Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling sier at Høyre ikke har trukket noen konklusjoner om Statkrafts organisering.

Grundig utredning - I forbindelse med behandlingen av eierskapsmeldingen sa Høyre at vi på sikt vil se på hvordan Statkraft er organisert. Men en endring av et så stort konsern må skje etter grundig utredning. Den kompetansen som konsernet og konsernets leder har er det jo naturlig å lytte til hvis vi skal se på en endring, sier Meling.

Statsminister Jens Stoltenberg advarte tirsdag mot å selge ut fossekraften ved å delprivatisere Statkraft. Stoltenberg gjentok advarselen på NHOs årskonferanse i går. Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sier at Stoltenberg argumenterer mot standpunkter som Frp hadde for tyve år siden.

Han minner om at Carl I. Hagen på Frp-landsmøtet i 2003 tok initiativ til å endre partiets syn på statlig eierskap.

- Jeg garanterer at vi ikke vil selge vannkraften til utlandet. Vi skal ikke selge ut arvesølvet, den debatten kan vi avblåse, sier Solvik-Olsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!