- PASSIVT:  Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solberg og regjeringen gjør altfor lite med den stigende arbeidsledigheten. Her fra den muntlige spørretimen på Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
- PASSIVT: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solberg og regjeringen gjør altfor lite med den stigende arbeidsledigheten. Her fra den muntlige spørretimen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

- Ikke spor av tiltak mot ungdomsledighet

Ingen under 25 år bør gå uten jobb eller opplæring, mener Jonas Gahr Støre. Men ifølge Ap-lederen gjør regjeringen lite eller ingenting mot økende ungdomsledighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I regjeringens politikk ser jeg ingen spor av tiltak mot ungdomsledighet og stor passivitet overfor økende ledighet generelt. Regjeringens hovedsatsing er skattekutt og en passiv næringspolitikk. Det har ikke virket før, og det vil ikke virke nå heller, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå var 117 000 mennesker meldt arbeidsledige i Norge i april.

10 punkter Under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett la Ap fram en 10-punktspakke mot ungdomsledighet, men fikk ikke regjeringspartienes støtte.

- Vi ser at ledigheten er over det nivået statsministeren spådde at den skulle bli. Partene i arbeidslivet har sett faren tidligere enn regjeringen. Det tyder på en regjering som ikke er tett på, og som kommer for seint på banen, med få tiltak, sier Støre.

I Dagbladet i går sa statsminister Erna Solberg at arbeidsledigheten kommer til å øke i en tid med nedgang i olje- og gassnæringen og omstillingen av økonomien, før nye, framtidsrettede arbeidsplasser er skapt. Statsministeren og finansminister Siv Jensen mener oppskriften for nye, konkurransedyktige arbeidsplasser er skattekutt for bedriftene, satsing på samferdselsprosjekter, kunnskap, forskning og innovasjon.

- For seint Ifølge Jensen har regjeringen tett kontakt med næringslivet, og responsen derfra er at regjeringen gjør det riktige.

- Det stemmer ikke. Etter at partene i arbeidslivet i fjor etterlyste flere tiltaksplasser og reversering av permitteringsreglene, tok det ett år før rådet til dels ble lyttet til. Så kan vi på Stortinget stå og snakke om viktigheten av kunnskap. Men med svikt i skatteinngangen til kommunene og manglende kompensasjon fra staten, kutter kommunene i skole og eldreomsorg. 
 
- Regjeringen holder fortsatt på skattekutt som viktigste strategi, det er der de fleste milliardene brukes. Men når jeg reiser rundt og besøker bedrifter, som jeg gjør en til to ganger i uka, er det ingen som sier at kutt i formuesskatten er det viktigste, sier Støre.

Han er enig med regjeringen i at det er vanskelig å spå om arbeidsledigheten, og at det ikke er noen krise med stor K i norsk økonomi.

Olje og gass fortsatt viktig - Det er særlig Vestlandet som rammes, men det er viktig å løfte fram lyspunkter. Vi må bruke muligheten nå til å skape nye arbeidsplasser i olje- og gassnæringen, slik at kompetanse ikke forsvinner når oppgangen kommer. Olje- og gassnæringen er fortsatt en ledende bransje når det gjelder verdiskaping, omstillingsevne og sysselsetting, sier Støre.

Han sier regjeringen må slutte å snakke om samferdselssatsningen som noe de har startet.

- Det store taktskiftet kom under den rødgrønne regjeringen, og vi bevilger i vårt statsbudsjett mer til bane og vei enn regjeringen, sier Støre.