Ikke spor etter Sigrid i noen biler

Politiet mener hun har vært i to biler 38-åringen disponerte.

- FRAKTET VEKK I DENNE: Politi- og påtalemyndigheten mener denne bilen ble brukt til å frakte liket av Sigrid Giskegjerde Schjetne fra låven på Bryn og ut til Kolbotn der hun ble funnet. Foto: Privat
- FRAKTET VEKK I DENNE: Politi- og påtalemyndigheten mener denne bilen ble brukt til å frakte liket av Sigrid Giskegjerde Schjetne fra låven på Bryn og ut til Kolbotn der hun ble funnet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot 38-åringen i Sigrid-saken fortsetter er inne i sin andre uka og startet i dag med vitneførsel rundt de to mest aktuelle bilene i saken.

Følg saken i vårt nyhetsstudio.

Politi- og påtalemyndigheten mener 38-åringen bortførte Sigrid Giskegjerde Schjetne ved Østensjø Kanvas barnehage med en Citröen Xantia, mens han skal ha fraktet liket av jenta med en Volkswagen Passat som han lånte av en kamerat.

- Det viktigste først. Det er ikke funnet biologiske spor etter Sigrid både på eller i bilen. Det er heller ikke funnet fingeravtrykk egnet til sammenlikning i bilen. Derimot er det funnet en sigarettsneip med DNA fra tiltalte, opplyser fagansvarlig Geir Hansen i Kripos i retten.

Han er fagansvarlig for overflatespor i Kripos og var blant dem som undersøkte Passaten. Statsadvokat Nina Prebe ville vite om det er tegn på at en matte fra bagasjerommet var fjernet.

- Det var i alle fall ikke noen matte der da vi undersøkte bilen. Om det har vært en matte der tidligere eller ikke, kan vi ikke si, svarer kriminalteknikeren.

Fiberfunn Det viktigste funnet i Passaten er funnet av fiber som stammer fra et telt, det samme teltet påtalemyndigheten mener ble funnet i forbindelse med funnet av Sigrid Giskegjerde Schjetne. Senioringeniør Knut Endre Sjåstad i Kripos har jobbet med mikrospor som fiber-, glass-, samt lakk- og malingsspor i 20 år.

- Vi begynte med å sikre fiber fra bagasjerommet og baksetet i den aktuelle bilen. Seinere fikk vi i oppdrag å sammenlikne fibrene vi hadde sikret mot noen prøver fra et telt som hadde blitt funnet i forbindelse med funnet av Sigrid Giskegjerde Schjetne. I bagasjerommet fant vi fibre av samme typen, og det var grønne fiber, sier Sjåstad.

- Det er funnet tre grønne fibre som etter all sannsynlighet er av samme type fibre som teltet. Det er kun en teoretisk tvil til stede, sier kriminalteknikeren.

157 beslag I Citröen Xantiaen som skal være bilen som er benyttet til å bortføre 16-åringen er det heller ikke funnet spor etter Sigrid. Det ble gjort 157 beslag i bilen, 126 av dem ble sendt til Folkehelseinstituttet for analyse.

- Det er ikke påvist verken fingeravtrykk eller DNA fra Sigrid Giskegjerde Schjetne i bilen, sier politioverbetjent Morten Weensvangen i retten.

Det er derimot funnet DNA og fingeravtrykk fra tiltalte og flere bekjente av tiltalte. 38-åringen solgte som kjent bilen 10. august i fjor.
Bilen har synlige skader på panseret og frontruta, på venstre side av bilen.

Statsadvokat Prebe spør om det kan være én eller to skader.

- Jeg ser bare én skade, sier Weensvangen.

Vær og vind Han forteller at de har funnet blod i bilen på deres forundersøkelser, men Folkehelseinstituttet har konkludert med at det ikke er funnet blod. Weensvangen mener det er Folkehelseinstituttets konklusjon som oppfattes som den riktige.

- Det er vanskelig å kvitte seg med blod selv om man prøver å vaske det bort, men da må det være en del blod slik at det går ned i sømmene, sier han.

Han sier at det er undersøkt mer i baksetet enn foran. Prebe spør om hva som er mulighetene for å finne DNA etter en påkjørsel etter en måned. Weensvangen sier at vær og vind kan ha ødelagt slike muligheter.

BORTFØRT I DENNE: Påtalemyndigheten mener denne bilen ble brukt til å bortføre 16-åringen. Foto: Politiet
BORTFØRT I DENNE: Påtalemyndigheten mener denne bilen ble brukt til å bortføre 16-åringen. Foto: Politiet Vis mer