- Ikke spre rykter

Politiet ber folk om å vise hensyn overfor de pårørende etter helikopterulykken i Alta.

ÅSTED: Det jobbes mandag med å få oversikt over stedet hvor helikopteret styrtet lørdag. Foto: Tom Skoglund / Altaposten / NTB scanpix
ÅSTED: Det jobbes mandag med å få oversikt over stedet hvor helikopteret styrtet lørdag. Foto: Tom Skoglund / Altaposten / NTB scanpixVis mer

ALTA/OSLO (Dagbladet): - Vi oppfordrer alle sammen til å vise hensyn overfor de pårørende, både med tanke på filming, posting i sosiale medier og spredning av rykter. Det er politiet som er kilden til informasjon, og som vil komme med korrekt informasjon når tida er riktig for det.

Det sier lensmann Øyvind Lorentzen på en pressekonferanse om helikopterstyrten i Alta.

Til sammen seks personer døde i ulykken, som skjedde lørdag kveld i forbindelse med Høstsprell-festivalen. Helikopteret styrtet ved Kvenvikvannet.

Like før klokka 21 søndag kveld gikk politiet ut med navnene på fire av de omkomne, i samråd med de pårørende:

  • Markus Vonheim, 19 år, Alta
  • Kevin Berg, 20 år, Alta
  • Kine Johnsen, 20 år, Alta
  • Robin Karlsen, 20 år, Alta
  • Kvinne, 22 år, Alta
  • Mann, 27 år, Sverige

Politiet får mandag bistand fra Kripos, som er på ulykkesstedet. Også helikopterprodusenten og Sivilforsvaret bidrar.

HELIKOPTERULYKKEN: Daglig leder i Alta Event, Stig Anton Eliassen, forteller om ulykken. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Vi jobber iherdig og bredt for å samle informasjon for å danne et bilde av hva som har skjedd, sier lensmann Lorentzen.

Ber vitner ta kontakt

Det var klokka 17.05 lørdag at nødetatene fikk de første meldingene om ulykken. Alt tilgjengelig personell og materiell ble raskt satt inn i redningsaksjonen, som ble koordinert av Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Både politiet og Havarikommisjonen er svært interessert i observasjoner fra vitner til ulykken. Søndagen ble brukt til å komme i kontakt med flere av disse, men fremdeles ønskes det å snakke med ytterligere personer.

- Vi brukte gårsdagen til å sondere. Vi snakket med en del sentrale folk og var på ulykkesplassen, sier Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen.

Det er meldt dårlig vær utover mandag, noe som kan begrense framdriften, opplyste Statens havarikommisjon under pressekonferansen sammen med politiet mandag.

- Vi bruker helikopter opp dit, og det avhenger av sikten, sier Halvorsen.

Værutfordringer

Det er ventet svært mye regn i Alta mandag. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for Vest-Finnmark på grunn av lokalt store nedbørmengder. Det komme 30–40 millimeter i løpet av tolv timer.

ALTA-ULYKKEN: Da 19 år gamle Bjørn Steinar Thorbjørnsen kjørte hjemover fra festivalen Høstsprell lørdag ettermiddag, møtte han flere ambulanser på veien. Video: Ørjan Ryland Vis mer

Ulykkesstedet betegnes som kompakt og lite, men komplisert å jobbe i. De omkomne ble søndag kveld fraktet ut av området. Enkelte deler fra helikopteret kan bli tatt med til Havarikommisjonens lokaler på Kjeller.

- Vi har ikke satt noe deadline for hvor lenge vi blir på ulykkesstedet. Vi blir til vi er ferdige, sier Halvorsen.

Under pressekonferansen kom det også fram at Havarikommisjonen har hentet inn data fra såkalt flight following fra helikopterselskapet. Dette gir GPS-oversikt over helikopterets rute før styrten.