«Ikke stakkarsliggjør meg!»

2008 er året Regjeringen setter i gang med å systematisk nedvurdere meg som menneske gjennom såkalt «moderat kvotering» av innvandrere i 12 statlige etater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Regjeringen skal dette kvoteringssystemet utformes slik at innvandrere som er «tilnærmet like godt kvalifisert» som andre søkere skal foretrekkes «selv om de ellers ville blitt rangert etter den best kvalifiserte».

Det er tre hovedårsaker til at jeg er mot kvotering av innvandrere, kvinner, unge, gamle eller hvem det måtte være. For det første så er det nedlatende og ynkeliggjørende. Jeg vil ha meg frabet på det sterkeste å bli stakkarsliggjort som hjelpeløs minoritet der staten sier rett ut til meg som menneske og enkeltindivid at jeg ikke duger, at jeg ikke klarer å få meg jobb på egenhånd basert på mine kvalifikasjoner og evne til å oppnå resultater. Det er nedverdigende og uverdig å bli undervurdert på den måten av en regjering som tror den vet mitt beste i alt og ett. Bare fordi jeg opprinnelig er fra et annet land og ikke født i Norge så trenger jeg ikke å være hjelpeløs av den grunn. En slik feilslått politikk fører til at jeg og mange med meg blir mistenkeliggjort fordi kan jeg få en jobb på bakgrunn av min hudfarge og ikke hva jeg er kvalifisert til. Resultatet kan fort bli at folk tenker: «Der kommer han som er kvotert inn ».

For det andre så er denne formen for forskjellsbehandling basert på etnisitet, religion, kjønn, seksuell legning og rase en kime til konflikt, mistenkeliggjøring og rasisme. Når man setter arbeidsledige nordmenn opp mot arbeidsledige innvandrere så er det nødt til å gå galt. Hvorfor skal jeg som har bodd i Norge i 20 år, gått på norsk barne- og ungdomskole, videregående skole og tatt meg høyere utdanning på lik linje med etniske nordmenn ha forrang bare fordi jeg ikke er opprinelig norsk og mørk i huden? Dette er jo definisjonen på rasisme. Hvordan skal jeg kunne se mine studiekamerater, naboer og medmennesker i øyne og føle meg likeverdig når staten mener jeg ikke duger på egenhånd og må kvoteres? Hvorfor vil staten stadig minne meg og mine omgivelser på at egentlig er jeg ikke likeverdig og at jeg stadig trenger «hjelp» jeg ikke har bedt om?

Når nordmenn opplever at de ikke får jobber de har krav på fordi regjeringen gjennom symbolpolitikk vil vise hvor innvandringsvennlig den er vil det naturlig nok skape frustrasjon, sinne og i verste fall rasisme og fordommer mot de som er gitt goder og et fripass i arbeidslivet. Man kan ikke bekjempe påstått rasisme og diskriminering med rasisme og diskriminering fra statlig hold.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys, har uttalt at det ikke er aktuelt å kvotere svensker, men at dette dreier seg om innvandrergrupper med høy arbeidsledighet. Uten at hun i detalj kan redegjøre for hvilke innvandrergrupper dette skal omfatte. Dermed ser dette raskt ut til å bli et system med ansettelse etter hudfarge. Hvis ikke svensker skal kvoteres er det vel heller ikke aktuelt å kvotere andre europeere. Og det reiser en del prinsipielt viktige spørsmål, som hvor skal grensene gå? Hvor langt fra Norge skal du ha ditt opphav for å bli kvotert inn i statlige stillinger? Skal staten på ramme alvor måle hudpigmenter for å avgjøre om man har riktig rase for oppfylle regjeringens kvoteringskrav? Det er hele er så motbydelig og grotesk at det er vanskelig å ta forslaget på alvor. Hvordan en regjering som er overpolitisk korrekt i alle andre sammenhenger kan finne på gi mennesker rettigheter, plikter og goder etter hudfarge i 2008, skjønner ikke jeg.

For det tredje vil denne form for utvikling være destruktiv for hele arbeidslivet og samfunnet. Fordi man tar vekk fokus fra det som er det viktigste for å ha et godt og effektiv land, nemlig kompetanse og evne til måloppnåelse.

En hver bedrift, organisasjon eller nasjon har målsetninger som de må nå. For å klare det så må de ha de best kvalifiserte medarbeiderne. Det er kun ett eneste krav som er legitimt ved ansettelser, det er kravet til kvalifikasjon og kompetanse. Og jeg er – i motsetning til regjeringen – av den oppfatning at flinke, dyktige og godt kvalifiserte mennesker finnes blant alle folkeslag, aldre og kjønn.

NYTT KVOTERINGSSYSTEM: Kvotering av mennesker med innvandrerbakgrunn er nedverdigende og uverdig, skriver Mazyar Keshvari. Bildet viser en statsborgerseremoni i Oslo Rådhus. Foto: SCANPIX
NYTT KVOTERINGSSYSTEM: Kvotering av mennesker med innvandrerbakgrunn er nedverdigende og uverdig, skriver Mazyar Keshvari. Bildet viser en statsborgerseremoni i Oslo Rådhus. Foto: SCANPIX Vis mer
«Ikke stakkarsliggjør meg!»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer