-Ikke start innsamlingsaksjon for piratofrene

Det vil bare få sjørøverne til å sette opp prisen, mener Tommy Dinesen.

BORDET AV PIRATER:  Den danske seilbåten Ing ble kapret av somaliske sjørøvere i Adenbukta 24. februar. Om bord var en dansk familie på fem og to voksne gjester, Anne-Louise og Viktor. Foto: DR
BORDET AV PIRATER: Den danske seilbåten Ing ble kapret av somaliske sjørøvere i Adenbukta 24. februar. Om bord var en dansk familie på fem og to voksne gjester, Anne-Louise og Viktor. Foto: DRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske familien og deres to gjester som er kidnappet er verdt over 40 millioner kroner i løsepenger, hevder en piratekspert. I Danmark har blant annet naboene deres startet pengeinnsamlinger for å hjelpe dem.

Men nå går tidligere ordfører og medlem av det danske Folketinget, Tommy Dinesen, ut og advarer kraftig mot dette.

- Gjennom 16 år i Folketinget har jeg fulgt mange piratsaker. Det vil være et enormt og uoverskuelig arbeid å samle inn så mye penger og få dem betalt til piratene. Dessuten kan en innsamling få piratene til å sette opp prisen, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Kontakter Ifølge Dinesen er det sannsynlig at de somaliske piratene har kontakter i Danmark. 

- Vi kan gå ut fra at somaliere i Kalundborg tar kontakt med andre somaliere. Det vil foregå en del telefonsamtaler som innebærer at piratene setter opp prisen for å løslate gislene, mener han.

Forhandlinger
Den danske utenriksministeren Lene Espersen er utad klar på at de ikke forhandler med pirater. Men ifølge dansk TV2 foregår det forhandlinger. Av hensyn til sikkerheten til gislene holdes disse hemmelige.

Jan Quist, Birgit Marie Johansen og dere tre barn, Rune (17), Naja (13) og Hjalte (15), samt to voksne gjester, Viktor og Anne-Louise,  ble kapret av somaliske pirater i Adenbukta  24. februar.

En pirat har uttalt til nyhetsbyrået AP at gisseltakerne ikke vil nøle med å ta livet av de sju, om betingelsene om løsepenger ikke blir oppfylt.