Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannvesenet ut mot corona-råd i NRK-sending

- Ikke stek bort coronasmitten

Brannvesenet i Hordaland reagerer på råd om å putte gjenstander i ovnen for å steke bort smitte, som ble formidlet i NRK-sending.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det var under NRKs direktesending tirsdag formiddag at journalist Hallvard Sandberg videreformidlet rådet han hadde fått av en seer.

- Viruset blir ødelagt av høy temperatur, han (seeren) sier at ved 75 grader blir viruset ødelagt. Så når avisen kommer om morgenen, har han den i komfyren. Da kan han sterilisere den. Det høres veldig fornuftig ut. Høy temperatur, dreper dette. Leker kan puttes i komfyren og varmes godt opp før du gjør noe med det, sier Sandberg.

Brannvesenet har etter sendingen sett seg nødt til å gå ut og advare.

- I NRK sin direktesending ble folk oppfordret til å legge diverse gjenstander i stekeovna på 75 grader for å drepe coronavirus. Nå får vi inn spørsmål om dette er lurt. Det anbefaler vi ikke! Vi har mer enn nok å gjøre, og vil gjerne slippe å rykke ut til brente leker og aviser, skriver 110 Hordaland på Twitter.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Trine S. Sommerlade er informasjonsansvarlig i Bergen brannvesen. Hun sier de har mottatt telefoner fra innbyggere som har sett sendingen, og lurer på om dette kan være brannfarlig.

Der er hun krystallklar:

- Vi synes ikke det er greit å formidle slike råd, som til og med kan være brannfarlige. Vi fraråder folk å putte brannfarlige gjenstander inn i ovnen for å steke bort coronasmitten. Det er brannfarlig, sier Sommerlade til Dagbladet.

- I stekeovna skal man lage mat, ikke legge inn andre ting. Det kan smelte og gi avgasser og røyk.

PRESSEKONFERANSE: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forteller hvorvidt du kan gå i butikken eller ikke. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hun sier at halvparten av branntilløp i bolig fra før starter i komfyren.

- I utgangspunktet er det ganske mye, og vi trenger ikke flere. Brannfaren er nok større enn coronafaren når det gjelder avisa de får hjem på døra, som var eksempelet på NRK, sier Sommerlade.

Publiseringsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK Nyheter sier til Dagbladet tirsdag ettermiddag at de i ettertid har presisert uttalelsen.

- Dette ble meldt i vår direktesending i dag og vi har presisert uttalelsen to ganger i etterkant. Vi følger selvsagt fagfolks råd, sier han.

Hele Norges coronakart