Senatsvalg i Alabama

- Ikke stem på meg dersom du ikke stoler på min moralske dømmekraft

Den overgrepsanklagete republikanske senatskandidaten i Alabama, Roy Moore, følger oppskriften som ga Donald Trump seieren i presidentvalget i fjor.

KAN BLI SENATOR: Den overgrepsanklagete, republikanske senatskandidaten i Alabama, Roy Moore, ankommer sitt eget valgkamparrangement i Midland City natt til tirsdag norsk tid. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KAN BLI SENATOR: Den overgrepsanklagete, republikanske senatskandidaten i Alabama, Roy Moore, ankommer sitt eget valgkamparrangement i Midland City natt til tirsdag norsk tid. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MIDLAND CITY, ALABAMA (Dagbladet): - Ikke stem på meg dersom du ikke stoler på min moralske dømmekraft, sier den hardt pressede republikanske kandidaten, Roy Moore, til Dagbladet og andre frammøtte på en ombygd låve på landsbygda i Midland City i Alabama.

Han er i ferd med å holde sitt siste valgkamparrangement før tirsdagens senatsvalg i delstaten mot den demokratiske sentrumskandidaten, Doug Jones. Selv er Moore svært kontroversiell. Han er både anklaget for overgrep mot mindreårige jenter, mislikt av store deler av sitt eget parti og har kommet med en rekke svært kontroversielle uttalelser. Ifølge meningsmålingene ligger Moore an til å gjøre det langt dårligere enn det republikanere vanligvis gjør i den svært konservative og religiøse delstaten.

- Vend oss mot Gud

- Hele landet og verden følger dette senatsvalget, siden det er det første siden Trump ble USAs president. Vi vil gjøre Amerika storslagent igjen, men hun blir ikke storslagen igjen før vi vender oss mot Gud igjen, sier den dypt religiøse Moore foran de par hundre tilhengerne.

I løpet av valgkampen har ni kvinner anklaget Moore for upassende seksuell eller sosial oppførsel. Tre av kvinnene har beskrevet seksuelle overgrep da de var mellom 14 og 28 år. Flere av de andre har fortalt om hvordan han forsøkte å innlede romantiske forhold med dem da de var så unge som 16 år og Moore var i 30-åra.

HELTEN: USAs president Donald Trump er populær blant Roy Moores tilhengere i Alabama. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
HELTEN: USAs president Donald Trump er populær blant Roy Moores tilhengere i Alabama. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Moore har benektet seksuelle overgrep, men ikke at han forsøkte å innlede forhold med tenåringer.

I tillegg har den dypt religiøse Moore kommet med en rekke kontroversielle uttalelser. Blant annet har han sagt at homofili burde være ulovlig, at muslimer ikke burde sitte i den amerikanske Kongressen, og at USA var på sitt beste under slavetida. To ganger er han blitt valgt til høyesterettsjustitiarius i Alabama, og to ganger er han blitt fjernet fra stillingen fordi han nektet å rette seg etter føderale rettsbeslutninger.

Saken fortsetter under faktaboksen

Roy Moore

 • Født 11. februar 1947 i Gadsden i Alabama.
 • Gift med Kayla Kisor. Fire voksne barn. Moore møtte kona si første gang da hun var en tenåring og han selv var i 30-åra. Flere år seinere møttes de igjen. Da de giftet seg i 1985 var Moore 38 år gammel og Kisor 24.
 • Utdannet ved USAs militærakademi i West Point. Tjenestegjorde som militærpolitioffiser i Georgia, Tyskland og Vietnam.
 • Utdannet jurist ved University of Alabama School of Law i 1977. Jobbet i rettsvesenet i Alabama.
 • To ganger ble han valgt som høyesterettsjustitiarius i delstaten, i 2001 og 2013. To ganger ble han også fjernet fra stillingen, i 2003 og 2016, fordi han nektet å rette seg etter føderale rettsbeslutninger.
 • Stilte i det republikanske primærvalget til det ledige senatssetet i Alabama. Opprinnelig ønsket både president Donald Trump og andre ledende republikanske skikkelser at motkandidaten hans, Luther Strange, skulle bli partiets kandidat. Moore var på sin side støttet av Trumps tidligere sjefstrateg, Steve Bannon, og vant primærvalget i høst.
 • 12. desember kan han bli valgt til senatet dersom han beseirer demokraten Doug Jones.

- Grusom valgkamp

Men Moore har på trassig vis nektet å trekke seg fra valgkampen.

- Jeg er dypt opprørt over de falske anklagene fra «fake media». Vi har også mottatt trusler og negative reklamer i valgkampen. Vi er så lei av det. De angivelige hendelsene skal ha skjedd for 40 år siden. Hvorfor ventet disse kvinnene til 30 dager før dette valget? sier Moore på scenen.

- Denne valgkampen har vært grusom, sier kona Kayla Moore, som står ved hans side.

Nå lover Moore å fortsette kampen mot selvbestemt abort og homoekteskap dersom han vinner valget.

Vil tømme sumpen

Han forsøker også å spille den samme rollen som Donald Trump under presidentvalget i fjor og sier han vil «tømme sumpen» (Drain the swamp journ.anm.) - uttrykket som brukes for å beskrive hvordan outsidere i politikken vil forsøke å bli kvitt etablissementet i Det republikanske og Det demokratiske partiet.

- Det er vanskelig å tømme sumpen når du står til halsen i alligatorer. Det er der vi er, sier Moore om alle politikerne som ønsker å bli kvitt ham.

Blant dem er den andre republikanske senatoren fra Alabama, Richard Shelby, som har gjort det klart at han ikke stemmer på Moore. Også andre ledende republikanere, som majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, har tatt til orde for at Moore bør trekke seg.

Doug Jones

 • Senatskandidat for Demokratene fra Alabama.
 • Født 4. mai 1954.
 • Gift med Louise New Jones. Tre barn.
 • Utdannet jurist. Har jobbet både for påtalemyndigheten og som privatpraktiserende advokat.
 • Avisa The Birmingham News beskriver Jones som en moderat sentrumspolitiker. I sosiale spørsmål er han blant annet for selvbestemt abort og homoekteskap.

Trump-støtte

President Donald Trump har imidlertid støttet Moore helhjertet den siste uka. Under arrangementet natt til tirsdag norsk tid dukket også Trumps gamle sjefstrateg, Steve Bannon, opp.

STØTTER MOORE: President i den nasjonale organisasjonen Bikers For Trump, Arcy Pittman, og nasjonal administrator, Bernadette Luke, støtter både Trump og Moore. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
STØTTER MOORE: President i den nasjonale organisasjonen Bikers For Trump, Arcy Pittman, og nasjonal administrator, Bernadette Luke, støtter både Trump og Moore. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Akkurat som Donald Trump, er Moore en som vil stå opp for Amerika og amerikanske arbeidere, sier Bannon.

Utenfor står Arcy Pittman, som er sjef for organisasjonen Bikers for Trump på nasjonalt nivå. Lokallagene i Alabama har jobbet hardt for Moore.

- Moore er en mann med ære og integritet. Vi har prøvd å gjøre det samme som vi gjorde for Trump. Jeg er helt sikker på at han blir valgt, sier Pittman til Dagbladet.

- Hva synes du om overgrepsanklagene mot Moore?

- De prøvde å gjøre det samme mot Trump og mislyktes, sier Pittman.

Trump-caps

Faren George og sønnen Sam Durfee er to fra nabolaget som har møtt opp for å støtte Moore på den siste kvelden før valgdagen.

STØTTER MOORE: Far George og sønn Sam Durfee støtter Roy Moore som senator. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
STØTTER MOORE: Far George og sønn Sam Durfee støtter Roy Moore som senator. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Jeg kom egentlig hit mest for å se hvor mange som faktisk møter opp på noe sånt som dette, sier George til Dagbladet.

- Jeg kom hit for å kjøpe en «Make America Great Again»-caps, tilføyer Sam og smiler.

Begge planlegger også å støtte den omstridte kandidaten med sine stemmesedler. Ingen av dem har forandret mening etter alle anklagene.

- De kvinnene må ta sakene sine til domstolene. Å dømme Moore offentlig på denne måten er en heksejakt, sier George.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer