Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke steng asylsøkerne inne

Nei til lukkede asylmottak. Et klart flertall mener at asylsøkere som får avslag, bør behandles humant og sitte i åpne mottak, viser en fersk MMI-undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37 prosent mener at asylsøkere som ikke får opphold, bør flyttes til lukkede asylmottak før de transporteres direkte ut. 54 prosent mener avviste asylsøkere - som samarbeider med myndighetene - bør få fortsette å bo i åpne mottak. Holdningsundersøkelsen er utført for Dagbladet av MMI.

-  Det er interessant at et flertall vil ha en human tilnærming der man viser til menneskerettigheter, ikke til loven. Men kjønnsforskjellene er store, sier Håkon Kavli i MMI.

Hele 60 prosent av kvinnene vil ha human behandling av avviste asylsøkere. Under 30 prosent av damene velger det strenge alternativet som nesten halvparten av mennene støtter.

Venstresida human

Noen trender i undersøkelsen:  I gruppa 15- 24 år mener 58 prosent at human behandling er best. De over 60, er mest skeptisk.  59 prosent av de spurte med husstandsinntekt over 500 000 er for åpne mottak. 64 prosent med universitetsutdanning er for åpne mottak.  Ingen store geografiske forskjeller, men på Østlandet, minus Oslo, er flere for lukkede asylmottak enn ellers i landet.  79 prosent av SV-tilhengerne og 61 prosent av Ap-sympatisørene vil ha åpne mottak.73 prosent av Frp's folk mener at asylsøkerne med avslag, bør kjøres rett i lukkede mottak.

Erna Solbergs parti er jevnt fordelt på de to alternativene.

Reagerer på Erna?

-  Oppløftende at flertallet tar ansvar. Også søkere som ikke får opphold, må behandles etisk forsvarlig, sier Karin Andersen (SV).

-  Undersøkelsen kan tolkes som at stemningen går mot ytterligere restriksjoner, jeg håper regjeringen tar det som et signal, sier fagsjef i NOAS, Rune Berglund Steen.

-  Feil! NOAS benytter anledningen til å fremme egen politisk agenda. Det går ikke an å tolke mer ut av undersøkelsen enn at flertallet ønsker åpne mottak. Det gjør jeg også, sier kommunalminister Erna Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media