- Ikke stjel venninna vår

Hjertevenninnene til døvblinde Linda (17) heter Anette (19) og Trine (16). Barnevernet har sagt opp Lindas fosterhjem. Men venninnene vil ikke miste Linda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byråd for velferd og sosiale tjenester Margaret Eckbo (Frp) sier nå at Linda ikke skal tvinges bort fra hjemmet sitt i Høyjord på 18-årsdagen. Barnevernet i bydel Gamle Oslo - som plasserte Linda hos fosterforeldrene i Vestfold da hun var fem år - sier opp fosterhjemmet. Barnevernet vil rive ned alt som er bygd opp gjennom tolv år: skole, nærmiljø, tiltak - og vennskap. Vedtaket fra 28. oktober er klaget inn for Fylkesmannen.

- Jeg forventer at jenta får bli hos sine foreldre inntil det er utarbeidet et fullverdig tilbud for henne. Det skal skje i samarbeid med familien og jenta selv, slik det står i barnevernstjenesteloven, sier Eckbo.

- Kan du love at Linda får bli?

- Som sagt, jeg forventer at denne saken håndteres skikkelig.

- Hvorfor har barnevernet fattet vedtaket? Vi tør ikke tro på noe før vedtaket er omgjort, sier Lindas fostermor Bjørg Hansen.

Bestevenner

- Trine og Anette, det er vennene mine. Vi krangler nesten aldri, sier Linda.

Linda snakker forståelig for alle som kjenner henne. Trine er nesten helt døv og bruker tegnspråk. Anette, som er hørselshemmet, er tospråklig. Hun kan både tegnspråk og verbalspråk og fungerer som tolk. Den lille venninnegjengen har en helt utrolig kommunikasjon. De har humor og masse kjærlighet og tålmodighet for hverandre.

- Når man har en så betydelig funksjonshemning som Trine, Linda og Anette, er man annerledes. Likevel er de som andre ungdommer, de trenger venner, sier Trines mor, Kari Schjøll Brede.

Hun reagerer sterkt på barnevernets oppsigelse av Lindas fosterhjem.

- Jeg gråter ved tanken på at Linda skal miste mamma, pappa, venner og skole. Jeg gråter fordi min datter Trine vil miste ei nær venninne som for henne er uerstattelig.

Unngå endringer

- For en døvblind er risikoen for total isolasjon stor, sier spesialpsykolog Anne Nafstad ved Skådalen kompetansesenter for hørselshemmede og døvblinde. Nafstad sier at for denne gruppa er kontinuitet i relasjoner, hverdagsliv og fysiske omgivelser helt avgjørende.

- For døvblinde tar det lang tid å få informasjon og oversikt,sier Nafstad.

- Jeg skal bo her hos mamma og pappa. Men når jeg er 23, skal jeg flytte.

Fire venner

Det er Lindas klare melding. Linda, Trine, Anette og ei annen skolevenninne som heter Marion, har en drøm. De vil bo sammen.

- Jeg skal ha egen leilighet, men vi skal ha stua sammen, forklarer Linda.

Jentenes foreldre jobber med prosjektet «Fire venner», en fellesbolig som etter planen skal ligge på Nøkkelbo, et botilbud for døve med funksjonshemninger i Andebu. Barnevernet i bydel Gamle Oslo kjenner godt til planene, men fattet likevel et vedtak som kan føre til at Linda må flytte på institusjon i Oslo.

Byråd Margaret Eckbo sier hun vil ta kontakt med bydelen og følge opp saken.

- Barnevernet skal følge loven. Man skal ikke kjøre over svake grupper. Det er ikke på denne måten Oslo kommune skal spare penger.

BESTEVENNINNER: Anette (19), Linda (17) og Trine (16) er henholdsvis hørselshemmet, døvblind og døv og går sammen på Andebu kompetanse- og skolesenter. Venninnene vil ikke at Linda skal tvangsflyttes.