Mener tiltakene er uforholdsmessige:

- Ikke større trussel enn influensa

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener coronaepidemien nå bør betraktes som influensa, og at mange av tiltakene vi har i Norge i dag er uforholdsmessige.

- IKKE STØRRE TRUSSEL: Vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener coronaviruset nå ikke utgjør noen større trussel enn vanlig influensa. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten
- IKKE STØRRE TRUSSEL: Vaksineforsker Gunnveig Grødeland mener coronaviruset nå ikke utgjør noen større trussel enn vanlig influensa. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er nå en så stor andel av befolkningen som har opparbeidet seg en grunnleggende immunitet gjennom vaksinering og smitte, at de er beskyttet mot å bli alvorlig syke, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

- Folk vil fortsatt bli smittet, og noen vil fortsatt kunne bli alvorlig syke, men vi er ikke der at dette representerer en trussel som er større enn vanlig influensa og vanlige luftveisvirus. Derfor tenker jeg også at vi nå er på vei ut av pandemien.

- Uforholdsmessige

Grødeland er imidlertid klar på at om helsevesenet skulle få økt press på grunn av mange innleggelser, så kan det være riktig å ha noen tiltak.

- Hvis helsevesenet faktisk får kapasitetsproblemer i en slik grad at det kan medføre at folk ikke får helsehjelpen de trenger, så vil det være riktig å få redusert smittespredningen. Men nå er vi jo ikke der. Vi ser at innleggelser på sykehus går ned uke for uke, samtidig som smittetallene går i været, sier hun og legger til:

- Det sier egentlig i klartekst at det ikke er smitten vi skal være bekymret for, men konsekvensen av smitten. Når befolkningen er så godt vaksinert som den norske, mange også har vært utsatt for smitte, og vi vet at dette i liten grad medfører alvorlig sykdom, da mener jeg at vi er der at covid-19 er på nivå med influensa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer