-  Ikke straff fangebarna

En mor eller far som blir alene med omsorgen for et barn fordi ektefellen er dømt til fengsel, blir ikke ansett som aleneforsørger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av et år har ca. 5000 barn en mor eller far i fengsel.

Småbarnsmor «Anita» er selv gift med en mann som skal sone ni år i fengsel.

Da mannen hennes ble dømt, kontaktet hun trygdekontoret, men fikk vite at gifte folk ikke trenger økonomisk støtte.

-  Det er urettferdig at ikke jeg blir ansett som enslig forsørger, for det er jo det jeg er i disse åra, sier «Anita», som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde av hensyn til datteren på to år.

Hun har overveid skilsmisse, men synes ikke det er riktig at hun må skille seg av økonomiske grunner. -  Det snakkes så fint om betydningen av nettverk rundt de innsatte. Da må det leges til rette for dette, ikke for at ekteskap skal slå sprekker, sier hun.

I et brev til norske politikere skriver «Anita»; «Jeg betaler alle utgifter til å bo alene, barnehage alene, mat og klær alene, telefon og strøm alene, men har jeg ingen rett på å søke ordninger for enslige forsørgere.»

I Stortinget

På bakgrunn av dette brevet har SVs Inga Marte Thorkildsen og May Hansen lagt fram et forslag i stortinget om å definere foreldre som blir alene med fangers barn som aleneforeldre.

-  Vi ønsker at alle som blir alene med barn, skal få støtte etter tre måneder. Det er ingen som er tjent med at denne gruppen får økonomiske problemer, sier Thorkildsen. Status som som aleneforsørger vil bety dobbel barnetrygd, ekstra fridager ved barns sykdom og stønad til barnepass. Forslaget støttes av KrF.

Nok straff

-  Mannen min skal sone i ni år, og datteren min har fått nok straff gjennom å ha en pappa i fengsel. Da kjennes det urimelig at vi skal straffes økonomisk på toppen av det hele, sier «Anita».

-  Å ha en ektefelle som sitter i fengsel er belastning nok, og da synes vi det er rimelig at ikke den økonomiske byrden kommer på toppen av dette, bekrefter Hanne Hamsund, daglig leder for Foreningen for fangers pårørende (FFP).

Sak for regjeringen

Hun mener regjeringen bør sørge for at ektefeller som er gift med innsatte, og som blir alene med barn, bør bli ansett som aleneforsørgere i Folketrygdloven.

-  Slik det er i dag oppfordrer faktisk hjelpeapparatet mange pårørende til å skille seg for å få økonomisk støtte, sier Hamsund, som har tatt opp saken flere ganger til nå uten å lykkes.

ALENE:«Anita» (med ryggen til) har en mann som skal sone i ni år. Hun har sammen med Hanne Hamsund i Foreningen for fangers pårørende (t.v.) møtt stortingsrepresentantene Inga Marte Thorkildsen og May Hansen (t.h.).