Ikke straffbart å anmelde voldtekt

Kvinner som anmelder voldtekt, skal slippe å bli saksøkt. Justisminister Hanne Harlem vil endre injurielovgivningen etter at to kvinner er dømt til å betale erstatning til mennene de mente hadde voldtatt dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet i Stortingets justiskomité og justisminister Hanne Harlem har samarbeidet om et forslag å endre injurieloven for å hindre at det blir reist ærekrenkelsessaker mot kvinner som mener de er voldtatt. Det skriver Aftenposten i dag.

Så lenge man i god tro hevder at man har blitt utsatt for en seksualforbrytelse som kan straffes med fengsel i fem år eller mer, skal man være fritatt fra erstatningskrav, skriver Harlem i et brev til Justiskomiteen.

«Dette er nødvendig for å bearbeide eller behandle konsekvensene av hendelsen,» heter det blant annet i utkastet.

Bakgrunnen er blant annet erstatningskravene etter to henlagte voldtektssaker i henholdsvis Volda og Hokksund. I det første tilfellet ble en kvinne dømt til å betale 20 000 kroner i oppreisning fordi hun hevdet overfor en venninne at saksøkeren hadde voldtatt henne. Den andre kvinnen ble dømt til å betale 30 000 i oppreisning og 150 000 i saksomkostninger til mannen hun hadde anmeldt for voldtekt.

Ifølge justisministeren bør kvinner som sier de er blitt voldtatt, være ansvarsfrie selv om de har handlet uaktsomt. Det avgjørende skal være om kvinnen har handlet i god tro.