- Ikke stram inn for mye, for fort

Stoltenbergs budskap til EUs formannskap.

KRISESAMTALE: Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag Litauens president Daila Grybauskaité i Vilnius. Litauen overtar fra 1. juli formannskapet i EU, og temaet for samtalene var den økonomiske krisa i Europa. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KRISESAMTALE: Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag Litauens president Daila Grybauskaité i Vilnius. Litauen overtar fra 1. juli formannskapet i EU, og temaet for samtalene var den økonomiske krisa i Europa. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg ber europeiske ledere nå lære av økonomen John Keynes og føre "god, gammeldags" motkonjunkturpolitikk. I et møte med EUs formannskap fra 1. juli, Litauens president Dalia Grybauskaité, i dag, var Stoltenbergs budskap at europeiske land bør føre mer Keynes-politikk.

Biter seg fast - Det vi ser, er at krisa i Europa biter seg fast. Veksten er nedjustert, mens ledigheten er oppjustert. Før var det svak vekst, nå er det nedgang i euroområdet, sier Stoltenberg til Dagbladet.

I møtet med Grybauskaté uttrykte han et råd om at EU må begrense innstrammingene.

- Keynes er moderne - Jeg har et ønske om at Europa ikke strammer inn for mye, for raskt. For det kan gjøre vondt verre. Folk har gjort narr av Keynes og kalt det gammeldags sosialdemokratisk politikk.

Men det viser seg nå at det er mer moderne og mer aktuelt enn det vi har drømt om. Man må bruke staten til å jevne ut svingninger og føre motkonjunkturpolitikk.
Det første er at man ikke må stramme inn for mye, for raskt. Det kan forverre krisa. De statene som har råd til det, bør bruke mer penger. Og de bør gjennomføre arbeidslivsreformer, pensjonsreformer og skattereformer, sier Stoltenberg.

Tette skattehull
Dette er rådene Stoltenberg framførte i sin tale til OECD i Paris for noen uker siden. Norge har nå formannskapet i denne organisasjonen.
Kampen mot internasjonale selskapers skatteplanlegging og skatteunndragelser er også en del av vekstpakken for næringslivet som Stoltenberg la fram i begynnelsen av mai.

Vil merke krisa mer Stoltenberg har lenge advart mot at krisa i eurosonen vil slå inn i norsk økonomi.
- Det er tegn til at vi merker finanskrisa mer. Det oppsiktsvekkende er hvor lite vi har merket den hittill. Men det at det at det har gått bra hittil, er ikke noen garanti for at det alltid vil gå bra, sier Stoltenberg. Han viser til at oppmot 80 prosent av norsk eksport går til euroipeiske markeder.