Ikke svart-hvitt

Det må være lov å gå med et israelsk flagg i hånda uten å bli angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Torsdag ble 73-årige Sverre Martin Haug skjelt ut i Oslo: «Jævla jøde», var beskjeden fra rasende demonstranter. De spyttet på mannen og gjorde seg klare til å gi ham juling. To muslimer hjalp Haug fra bermen, og ba demonstrantene roe seg: Det de gjorde gikk imot Koranen.

Å se de mange bildene fra dagens Norge, hvor rasende nordmenn slenger hat og skjellsord mot folk som støtter Israel – eller Palestina – er oppsiktsvekkende: Hvis målet er å demonstrere mot en pågående krig, må da midlene som brukes være fredelige?

Når jeg forteller om demonstrasjonene i Norge til palestinere og israelere i Israel og de palestinske områdene, blir de overrasket: «Vi har ikke noe problem å leve med israelere. Israelerne er våre brødre, og jeg kjenner mange. Problemet er lederne våre. Vi føler oss fanget av dem, akkurat som israelerne», forteller en palestiner meg i Jerusalem.

Mange nordmenn mener tydelig de skjønner – og har svaret på den svært kompliserte Midtøsten-konflikten – langt mer enn palestinerne og israelerne sjøl gir uttrykk for her nede. Dette er en typisk e-post som ramler inn i mailboksen min hver dag. Fra Norge: «Jeg med veldig mange blir utrolig lei denne ensidige vinklingen i norske medier når det gjelder Israel og Gazastripen, («Palestina»- konflikten). Det er jo ikke til å komme utenom at det er palestinerne som provoserer med å skyte raketter, bruke selvmordsbombe, osv. Det er de som startet dette, og som holder konflikten i gang!», skriver nordmannen.

Men hva er det som egentlig kom først? Høna eller egget? Samme dag fikk jeg følgende e-post fra israelske Dina Bernstein, etter å ha vært på reportasjetur i kibbutzen der hun bor. Bare timer før vi kom til kibbutzen, hadde en rakett fra Gaza slått ned like ved Bernsteins hjem: «Takk for at dere hjelper med å vise at vi er sivile som har levd med terror i årevis. Jeg har sendt linken til saken din fra Magen til mange mennesker rundt om i verden», svarer Bernstein, før hun takker igjen.

Bernstein lever med frykten om at raketter fra Gaza kan ramle i hodet hennes. Like fullt gjør det vondt når hun tenker på lidelsene palestinerne opplever i Gaza. Og hun skjønner og understreker at palestinere er like verdifulle mennesker som israelerne. Å være sterkt uenig i andres argument er selvfølgelig helt naturlig, ja mer enn det: En ordentlig diskusjon gir videre perspektiv.

Dette er ikke et forsvar for den forferdelige krigen israelerne har satt i gang i Gaza. Ei heller for de mange rakettene som palestinere daglig sender ut fra Gaza. Men – vi kan ikke dehumanisere hele folkeslag, om det er jøder eller palestinere. Franskmenn eller nordmenn.

Dette er et rop om respekt og anstendighet overfor menneskeheten verden over. Folk flest ønsker bare å leve i fred. Problemet er at det finnes så mange fryktelig dårlige ledere.