Ikke svart-hvitt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For bare 15 år siden fikk den svarte befolkningen i Sør-Afrika lov til å stemme for første gang. Nelson Mandela og hans ANC-parti har styrt siden den gangen, og ser ut til å vinne valget. Seniorforsker ved Chr. Mikkelsens Institutt, Elling N. Tjønneland, har fulgt Sør-Afrika siden slutten på 1970-tallet, og mener mye har gått langt bedre enn forventet da apartheid ble avskaffet i 1994.

Er svarte og hvite mer likestilt i dagens Sør-Afrika?

– Skillelinjene har gått betraktelig ned, men det er fortsatt stort skille mellom svart og hvit. Vi ser og økende skillelinjer mellom fattige svarte og en voksende svart middelklasse. Sør-Afrika er ett av tre–fire land i verden med størst forskjell mellom fattig og rik. 40 prosent av befolkningen lever i ytterst fattigdom, og de er hovedsakelig svarte.

Men de svarte har fått det bedre enn under apartheid?

– Inntektsmessig har halvparten av de svarte fått det betydelig bedre. Også de aller fattigste har fått en bedre levesituasjon. De har lite inntekt, men 12 millioner sørafrikanere har fått tilgang til nye trygdeordninger som pensjon og barnetrygd. Landet har også fått en bedre skole og folkehelse enn før apartheids fall. Millioner av mennesker har fått bolig gjennom statlige byggeprogram.

Hvilke saker er viktigst å ta fatt på for å få et mer likestilt Sør-Afrika?

– Sør-Afrika har fått en betydelig økonomisk vekst, men har ikke klart å skape arbeidsplasser. Landet har en arbeidsledighet på 25 prosent, så å skape nye arbeidsplasser er viktig. Myndighetene må også jobbe med å bekjempe den skyhøye kriminaliteten og få bukt med hiv-aids-problemet.

Hvorfor er kriminaliteten så høy i Sør-Afrika?

– Det er jo et ekstremt stor skille mellom fattig og rik. Når du er lutfattig og lever ved siden av mennesker som er ekstremt rike, kommer kriminaliteten. Sør-Afrika har heller ikke hatt et skikkelig politi og domstolvesen til å få unna saker effektivt.

På hvilken måte fungerer ikke politi- og domstolvesen?

– Før slo politiet ned på svarte. De jobbet ikke med forebyggende arbeid eller etterforskning, og har en vei å gå før politi og domstolene fungerer ordentlig. I tillegg sliter Sør-Afrika med mye internasjonal kriminalitet. Mafia fra Sør- og Øst-Europa har etablert seg, samt latinamerikanske narkobander og kinesiske triader.

ANC har hatt økt oppslutning ved hvert valg siden 1994, men nå ser det ut til at de mister velgere. Hvorfor?

– ANC har blitt sett på som partiet som løftet Sør-Afrika ut av raseskillet, og flertallet av de svarte velgerne har derfor identifisert seg med og stemt på ANC. Men for første gang har politikere gått ut av ANC og stiftet et konkurrerende parti. Det kan være framveksten til et alternativ til ANC, og har allerede gitt en ny politisk dynamikk og en mer åpen debatt. Hvis ikke ANC lykkes med sine valgløfter denne gangen, vil de mange svarte som alltid har stemt ANC se etter parti som har skillelinjer på høyre- og venstresiden, slik vi er kjent med i Norge.

Det er gått 15 år siden slutten på apartheid. Hvor langt har de kommet?

– Det er veldig lett å henge seg opp i manglene, men nå vi ser hvor landet kommer fra, er Sør-Afrika et eksempel på vellykket overgang til et demokrati. Hvis vi går tilbake til 1994, var det få som hadde tenkt at det skulle gå så bra som det faktisk har gjort.