Afghanistan under Taliban:

- Ikke svikt Afghanistan igjen

Taliban sier kvinner både skal få utdannelse og jobbe. Men hva blir den nye normalen under Taliban 2.0, lurer Ayesha Wolasmal (33) og hele det afghanske folket.

VIL JOBBE VIDERE: Her er Ayesha Wolasmal på jobb i en helseklinikk i Kandahar. - Verdenssamfunnet har sviktet Afghanistan. Nå må FN vi unngå å gjøre de samme feilene. FN og humanitære organisasjoner må ikke sette innsatsen på vent, sier 33-åringen som for tida er evakuert i Kabul, men som håper å komme tilbake så fort situasjonen blir oversiktlig. Foto: Privat
VIL JOBBE VIDERE: Her er Ayesha Wolasmal på jobb i en helseklinikk i Kandahar. - Verdenssamfunnet har sviktet Afghanistan. Nå må FN vi unngå å gjøre de samme feilene. FN og humanitære organisasjoner må ikke sette innsatsen på vent, sier 33-åringen som for tida er evakuert i Kabul, men som håper å komme tilbake så fort situasjonen blir oversiktlig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På mindre enn to uker har Taliban tatt kontroll over hele Afghanistan. Afghanere føler seg sviktet av sine politiske ledere. De er redde og lurer på hva morgendagen vil bringe. Dette skjer mens Ayesha Wolasmal og de fleste andre med internasjonale forlater det krigsherjede landet.

Wolasmal synes det er vanskelig å dra fra landet når behovene er størst.

- Natos krig er kanskje omme, men for afghanere flest er dette starten på nok et kapittel preget av mye usikkerhet og uro, sier 33-åringen.

- Ansvarlige og fleksible

De to siste åra har hun jobbet sammen med FN og afghanske helsemyndigheter med å bekjempe polio, men uttaler seg nå som privatperson. Hun skulle helst ha fortsatt å være på bakken, men er beordret ut av landet inntil videre.

- Det er så mange forskjellige historier om hvordan ting utvikler seg her nå, fra provins til provins. I Kabul virker det som situasjonen er relativt stabil, sier hun og fortsetter:

- Taliban skjønner at hele verden følger med. De har tatt hovedstaden, sitter i presidentpalasset og ønsker å framstå som ansvarlige, samarbeidsvillige og fleksible.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer