- Ikke svikt meg!

Menighetsfelle og lesbiske Torill Strand mener Dagfinn Høybråten vil svikte henne og alle kristne homofile hvis han ikke tar et oppgjør med forbundet de begge er medlemmer i. KrF-lederen nekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torill Strand er forskrekket over at Misjonsforbundet foreslår at homofile skal nektes medlemsskap i menighetene. Etter at hun beskrev sitt syn i et leserinnlegg i gårsdagens Dagbladet krever hun svar fra Høybråten:

- Støtter han krenkingen av menneskeverdet ved å sortere ut «uønskede» medlemmer fra organisasjonen de begge er medlemmer av?

Men Krf-lederen, som den siste uka har hevdet at homofile er velkomne i både KrF og menigheten hans, nekter å svare Torill Strand fordi det er «teologi».

- Jeg har ikke mer å si, var svaret fra Høybråten da Dagbladet i går ba om en reaksjon på Strands spørsmål.

Den forklaringen godtar hun ikke.

Diskriminering

- Det kan umulig være et teologisk spørsmål når han som KrF-leder og statsråd er medlem av et forbund som stenger homofile ute. Hvis han fortsetter å være taus, legitimerer han en systematisk diskriminering av slike som meg, sier Strand. Hun har vært medlem av Nesodden Misjonsmenighet siden åttitallet og har levd i homofilt partnerskap siden 1998.

- Høybråten vil svikte meg og alle andre kristne homofile hvis han ikke tar et oppgjør med holdningene i egen organisasjon. Han må huske at dette handler om konkrete mennesker, ikke teologiske argumenter. Høybråten kan ikke privatisere alle vanskelige spørsmål, sier Strand, som er førstelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo.

Må velge

- Hvis menigheten vår bestemmer seg for å følge Misjonsforbundets homofobe retningslinjer, må Høybråten enten si opp medlemsskapet eller slutte som rikspolitiker. Uansett utfall må han vise at han ikke tolererer forbundets holdninger, sier Strand.

Hun understreker at hun trives godt i menigheten på Nesodden.

- Jeg opplever den som mangfoldig, inkluderende og den består av mange flotte mennesker. Derfor ønsker jeg ikke å gjøre situasjonen vanskeligere for dem. Det er det sentrale forbundet Høybråten må ta et oppgjør med.

Hvordan kan du være medlem av en organisasjon som ikke godtar deg?

- Det har spurt meg selv om mange ganger...men jeg har en tro og jeg vet ikke hvor jeg skulle gått ellers. Det er der jeg har tilhørigheten og hvor familien min går.

Problematisk

KrF-veteranen Kåre Kristiansen, som er i samme meninghet, sa til Dagbladet i går at åpne homofile aldri kan bli medlemmer. Det bryr ikke Torill Strand seg så mye om.

- Jeg tror ikke han vet at jeg lever i partnerskap med en kvinne. Det vet Høybråten, men vi snakker ikke om det når vi møtes, forteller Strand. KrFs nestleder Knut Arild Hareide innrømmet i går overfor Dagbladet at saken er et problem for partiet.

- Denne saken blir vanskelig for KrF fordi folk kan få inntrykk av at Misjonsforbundets teologi knyttes opp til vår politikk og at vi dermed oppfattes som motstandere av homofile, noe vi ikke er, sa han.

- Ingen kommentar, sier Høybråten.

MÅ SVARE: Hvis Dagfinn Høybråten fortsetter å være taus, legitimerer han en systematisk diskriminering av slike som meg, sier lesbiske Torill Strand som er medlem i samme menighet som KrF-lederen. Hun fikk heller ikke i går fikk vite hva han mener om Misjonsforbundets diskriminering av homofile.