Ikke svineinfluensa i Trondheim

Syk kvinne hadde vanlig sesonginfluensa.

SPREDNINGSKONTROLL:: Flyplassansatte scanner etter syke med varmefølsomme kameraer, i et forsøk på å hindre spredning. Ingen tilfeller av H1N1-varianten som gir svineinfluensa er påvist i Norge. Foto:SCANPIX/AFP PHOTO/Carlos JASSO
SPREDNINGSKONTROLL:: Flyplassansatte scanner etter syke med varmefølsomme kameraer, i et forsøk på å hindre spredning. Ingen tilfeller av H1N1-varianten som gir svineinfluensa er påvist i Norge. Foto:SCANPIX/AFP PHOTO/Carlos JASSO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): En kvinne i tjueårene fra Trondheim har testet negativt for svineinfluensa, melder Folkehelseinstituttet.

Kvinnen ble syk etter en tur til Mexico for om lag en uke siden. I går ble det kjent at hun testet positivt for influensa A ved St. Olavs hospital i Trondheim. I kveld ble det klart at det ikke var pandemiviruset.

Upresist navn
Etter press fra blant annet svineindustrien har WHO døpt om svineinfluensa til Influensa A(H1N1).

Det litt upresise navnevalget kan føre til komplikasjoner, da A(H1N1) er en meget vanlig form for influensa, og ikke synonymt med underarten som truer med pandemi.

A(H1N1) forårsaker en rekke av de vanlige influensaepidemiene vi ser hvert eneste år, og i denne kvinnens tilfelle ble prøvene sendt til Oslo for å finne ut om det var undervarianten som forårsaker svineinfluensa. Denne er fra før en ukjent versjon av viruset.

I kveld melder Folkehelsesinstituttet at kvinnen led av en vanlig sesonginfluensa. Dermed er det forsatt ingen påviste tilfeller av A(H1N1)-varianten populært kalt svineinfluensa i Norge, melder presseansvarlig Therese Øgaard ved Folkehelseinstituttet.

Få dødsfall, mange syke
Men en rekke andre land er rammet, særlig Mexico, USA og Spania. Skandinavias første tilfelle ble påvist i Danmark i forgårs, og norske myndigheter sier det er et tidsspørsmål før den når Norge.

Dagbladet får i kveld opplyst at Folkehelseinstituttet venter å få inn en rekke nye prøver som skal undersøkes de neste dagene.

Svenske myndigheter meldte i dag at de har et «sannsynlig», men ubekreftet, tilfelle av influensa A-undertypen som går for å være svineinfluensa.

Norske helsemyndigheter sier til Dagbladet at de ikke frykter mange døde om det blir pandemi, men at de er redd for at svært mange kan bli syke. Ifølge helsedirektør Bjørn Inge Larsen må alle sektorer forberede seg på at så mye som 40 prosent av arbeidsstyrken kan bli sykemeldt.

Dersom en pandemi bryter ut så kan det også få alvorlige, langsiktige konsekvenser. Om en vaksine skal lages mot svineinfluensa, så vil det føre til at legemiddelindustrien ikke har ressurser til å lage en vaksine mot neste års sesonginfluensa.

Oppdaterte smittetall:

Det er registrert smitte av det nye H1N1-viruset i alt 19 land, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

* Mexico: 506 smittetilfeller, 19 dødsfall

* USA, 160 smittetilfeller, ett dødsfall

* Canada: 70 smittetilfeller

* Spania: 40 smittetilfeller

* Storbritannia 16 smittetilfeller

* Tyskland 8 smittetilfeller

* New Zealand 4 smittetilfeller

* Israel 3 smittetilfeller

* Frankrike 2 smittetilfeller

* Italia: 2 smittetilfeller

* Colombia: 1 smittetilfelle

* Costa Rica: 1 smittetilfelle

* Danmark 1: smittetilfelle

* Irland: 1 smittetilfelle

* Kina (Hongkong): 1 smittetilfelle

* Nederland: 1 smittetilfelle

* Sveits: 1 smittetilfelle

* Sør-Korea: 1 smittetilfelle

* Østerrike: 1 smittetilfelle

(Kilde: WHO, Reuters, AP, NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer