Ikke syk nok for Norge

Alvorlig hjerneskade og sterk epilepsi er ikke nok til å gi kosovoalbanske Dardan (8) oppholdstillatelse i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dardan blir bare dårligere og dårligere. Nå er også lillebroren (3) blitt syk. Moren holder på å bryte sammen, forteller høyskolelektor Elise Kipperberg ved Høgskolen i Stavanger.

Hun har forsket på barns rettigheter i asylsaker.

13. september sto to politimenn på døra hos familien og sa at de hadde to timer på seg til å pakke. Dagen etter ble de satt på flyet til Kosovo. Der vil FN, som styrer landet, ikke ta imot dem. De mener det ikke finnes et medisinsk tilbud til Dardan.

Ifølge Kipperberg var norske myndigheter klar over dette før de tvang familien til å reise.

-  Dette er blitt en gisselsituasjon. Familien sitter i forvaring, mens FN forhandler med Utenriksdepartementet, som igjen forhandler med Kommunaldepartementet. FN mener Norge må ta familien tilbake, sier Kipperberg.

-  Bryter loven

Hun reagerer med forferdelse på hvordan den kosovoalbanske familien er blitt behandlet i Norge.

I februar 2003 reiste Shqipe Daka fra Pristina til Norge med sine to sønner. Dardan hadde vært utsatt for en alvorlig trafikkulykke, og fikk ikke den medisinske hjelpen han trengte.

Familien ble plassert på Dale asylmottak utenfor Stavanger. Dardan ble utredet ved Østerlide behandlingssenter. Flere rapporter derfra viser at han lider av sterk epilepsi, som følge av en alvorlig hjerneskade. Han kan ikke gå mer enn ti meter, har store synsproblemer og hyppige epileptiske anfall.

Kan ikke behandles

Eksperter både i Norge og Kosovo har bekreftet at det ikke finnes behandlingstilbud for Dardan i hjemlandet. Likevel har utlendingsnemnda gitt familien avslag på asylsøknaden.

Overfor NRK bekrefter nemndsleder Jon Arne Jensen at han har vært kjent med Dardans medisinske tilstand. Men gutten er ifølge nemndslederen ikke syk nok for å få oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Kommunalminister Erna Solberg sier til NRK at hun ikke kan gripe inn i enkeltsaker.

-  Tull! Så lenge hennes departement forhandler med UD, kan hun som statsråd gripe inn i saken, sier Kipperberg. Høyskolelektoren mener norske myndigheter bryter flere lover.

-  Dette er brudd på FNs barnekonvensjoner og utlendingsloven, sier hun.

KASTEBALL: Kosovoalbanske Dardan og mora Shqipe Daka ble forrige uke tvangsutsendt fra Norge. Nå er de innestengt på et rom i Kosovos hovedstad Pristina, fordi FN mener Norge bør ta dem tilbake.