- Ikke synd på gutta

- Å snakke om en «mannskrise», er å ta problemene på forskudd, mener Cathrine Sandnes, kulturredaktør i Dagsavisen og medredaktør av den nye feministboka «Matriark».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Menn er overrepresentert i alle maktsituasjoner, sier Cathrine Sandnes.

- Kvinner styrer ikke menns liv. Kvinner styrer sine egne liv. Og dermed må mennene ta sin del av barnepass og husarbeid - uten at det er synd på dem av den grunn, mener Sandnes.

Sandnes, som også er kulturredaktør i Dagsavisen, kommer om kort tid med feministboka «Matriark».

- Jeg synes det er merkelig å stakkarsliggjøre menn, i stedet for å si at de må ta seg sammen. De har alle muligheter i fanget, sier hun.

Nye roller

Sandnes synes det er på tide at menn begynner å diskutere og redefinere sin egen rolle.

- Det er viktig for å gjøre feminismen til en sak for begge kjønn. Saker som i dag omtales som kvinnesaker, må debatteres av både menn og kvinner. Noen av de viktigste utfordringene for likestillingen framover ligger i skjæringspunktet mellom våre offentlige og private liv: Hvordan skal kvinner og menn være både yrkesutøvere, familieindivider, partnere og selvstendige mennesker samtidig? Dette er spørsmål som gjelder både menn og kvinner, sier Sandnes.

Smågutter

Medredaktøren av «Matriark» flirer rått av sine mannlige kolleger som denne høsten har gitt ut machobøkene «Gyldendals Gode Gutteguide» og «Slik er menn».

- Tor Milde og kompani går rett i fella som en del antifeminister gikk i for 15 år siden. Antifeministene sa at «nå må vi få lov til å være kvinner i miniskjørt». Milde sier «gutter må få være gutter». Det bidrar bare til å sementere kjønnsstereotypiene. Og bakgrunnen må være at menn føler seg utsatt og «truet» i forhold til sin egen maskulinitet. Noe som ikke er så rart når de tviholder på å være smågutter, ler Sandnes.

Taperen

Kjønnsforsker Wenche Mühleisen reagerer sterkt når mannen framstilles som taperen i dagens kjønnkamp.

- Å fjerne urettferdigheter er et mål for enhver kjønnskamp. Men vi bør være forsiktige med å tegne en krise for mannsrollen, særlig i et land som Norge med så liten arbeidsledighet, sier Wenche Mühleisen, feminist og kjønnsforsker ved Universitetet i Oslo.

- Fordelingen av lønn, eiendom og makt faller fremdeles ut til mannens fordel, understreker hun.

Wenche Mühleisen synes det er problematisk å diskutere kjønnskamp bare ut fra variablene mann og kvinne.

- Variasjonene innad i kjønnene er så store i dag. Forskjellen mellom to kvinner kan være større enn mellom en kvinne og en mann. Andre variabler, som utdanning, spiller større rolle enn kjønn. Det blir uverdig å diskutere hvem som har det verst, menn eller kvinner. Den viktigste kjønnskampen i framtida vil bli å sprenge de trange kjønnsnormene for både kvinner og menn. De som ikke spiller på stereotype kjønnsroller, vil klare seg best, mener hun.

<B>MEKKER UTEN MANN: </B>-Menn må ta seg sammen, de har ingen grunn til å klage, sier ungfeminist Cathrine Sandnes.