- Ikke ta fra oss mamma

TROMSØ (Dagbladet): Snart blir disse seks guttene på ny morløse. Deres stemor Mema Maliza (27), gravid i femte måned, blir sendt ut av landet straks hun er frisk nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble gravide Mema Maliza lagt inn på sykehuset med blødninger. Lørdag skulle hun ha vært satt på flyet tilbake til hjemlandet Kongo. Men på grunn av komplikasjonene i svangerskapet har politiet utsatt utreisefristen til hun er frisk.

- Jeg er svimmel hele tida, og blødningen kommer og går. Jeg er så engstelig.

Memas stemme bærer nesten ikke når hun snakker. Hun har ikke sovet skikkelig på flere uker, og orker ikke å spise. Hun er bekymret. For hvordan det skal gå med barna dersom hun blir sendt ut, og ikke minst hvordan det skal gå med det ufødte barnet.

- Det er krig i Kongo. Hvor skal vi gjøre av oss? Jeg er forferdelig redd for barnet hun bærer. Mema har problemer i magen, og har store psykiske problemer, forteller ektemannen Monga Malasi (31).

- Ugyldig ekteskap

Ved siden av ham sitter seks alvorlige smågutter, som vet at de snart skal miste den nye mammaen sin.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de gjør dette. Hvorfor ka n de ikke bare la oss være? spør eldstemann Monga Prince (11), og kikker ned i gulvet. Lillebror Monga Bongana (8) har bestemt seg: Dersom politiet kommer for å hente mamma, slutter han på skolen.

- Jeg er nødt til å være hjemme og passe på henne. Politiet får ikke moren min.

Mema Maliza må ut fordi Utlendingsdirektoratet tviler på at ekteskapet mellom henne og Monga Malasi er gyldig.

Monga har bodd i Norge siden han kom hit som politisk flyktning i mai 1999, og fikk oppholdstillatelse. Sommeren 2000 dro han tilbake til hjemlandet for et kortvarig opphold, og giftet seg da med Mema.

Først i august i fjor kom Mema fra Kongo - via Uganda - til Norge. Visum til Norge fikk hun fra den norske ambassaden i Uganda. Hun fikk beskjed om at det skulle gå greit å søke om gjenforening når hun kom ankom Norge. Og hadde det ikke vært for at UDI tror at ekteskapet er ugyldig, ville hun få blitt i landet.

Monga Malasi har til sammen åtte barn, med tre forskjellige kvinner - alle fra Kongo.

Ifølge ham selv har han aldri vært offisielt gift med noen av dem. Men i intervju med FN og UDI har Monga Malasi oppgitt at han er, eller har vært, «gift» med kvinnene.

- Det hele er en misforståelse, på bakgrunn av kultur. I Kongo er man «kona til» og «mannen til» dersom man bor sammen. Selv om man ikke er formelt gift. Jeg har ikke vært formelt gift med noen av barnas mødre, forklarer Monga.

Forlanger papirer

UDI forlanger skilsmissepapirer før de kan godkjenne Mema Maliza som Mongas formelle kone.

- Men hvordan kan jeg vise dem skilsmissepapirer, når jeg ikke har noen ekteskapsattester? spør han.

Monga hevder han bare har én ekteskapsattest - for ekteskapet med Mema Maliza, som han giftet seg med for ett og et halvt år siden. Attesten er stemplet av offisielle myndigheter i Kongo. Likevel vil ikke UDI godta den.

- Kontrakten er gyldig, og UDI har alle muligheter til å godkjenne dette ekteskapet, sier Mongas a dvokat, Frank Hind.

- Men de tolker alt i verste mening, og all tvil blir brukt imot denne familien. Det er en hårreisende praktisering av utlendingsloven, sier Hind.

«Velfungerende»

Før Mema Maliza kom til Norge i august, forsøkte den unge faren å ta seg av barna alene.

Men seks barn er vanskelig å kombinere med skolegang. Barna har lidd under mangel på fysisk og psykisk omsorg, i tillegg til psykiske problemer på grunn av krig i hjemlandet. Etter at Mema kom inn i familien ble forholdene i hjemmet bedre. Og barna ble raskt glad i den nye mammaen. Barnevernet karakteriserer nå familien som «relativt velfungerende». Men legger til at dersom disse barna igjen mister en mor, vil det få alvorlige konsekvenser.

- Mema er mor for alle mine barn. De bryr seg ikke om at hun ikke er biologisk mor. De trenger henne, sier Monga Malasi.

SJUK: Mema Maliza er innlagt på sykehus i Tromsø. I Bakgrunnen ektemannen Monga Malasi (31), og de seks barna som omtaler Mema som sin mamma.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer