- Ikke ta på «utstyret» mitt

John Tyner nektet nakenskanning og intim kroppsvisitering. Nå trues han med 60 000 kroner i bot og er blitt folkehelt i USA.

PROTESTERER: John Tyner (31) nektet å gjennomgå nakenskan og intim kroppsvisitering. Nå kan han få 10 000 dollar i bot. Foto: AP/Scanpix
PROTESTERER: John Tyner (31) nektet å gjennomgå nakenskan og intim kroppsvisitering. Nå kan han få 10 000 dollar i bot. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Tyner (31) er blitt internettkjendis i USA etter at han blogget om sikkerhetsprosedyrene på flyplassen i San Diego. Tyner skulle i helga fly for å dra på jakt sammen med sin svigerfar, men ble plukket ut til å gjennomgå en såkalt nakenskanning.

Før flyturen hadde Tyner forsikret seg om at flyplassen ikke bruker en slik scan, ved å besøke flyplassens hjemmesider. Dette stemte imidlertid ikke, viste det seg.

Tyner nektet å gjennomføre nakenskanningen fordi han mener den kan være helseskadelig og fordi den angriper privatlivet hans.

- Ikke ta på «utstyret» mitt! 31-åringen fikk så valget mellom å ta en nakenskanning og en intim kroppsvisitering, der en mannlig betjent sjekker for eventuelle ulovligheter helt oppe i lysken. Tyner nektet begge deler og sa at han kun var villig til å gå gjennom metalldetektoren.

- Ikke ta på «utstyret» mitt («Don't touch my junk)», var meldingen fra Tyner.

Tyner tok for sikkerhets skyld opptak av hele seansen med mobilen sin, noe han også har lagt ut på bloggen. Der kan man høre hvordan han etterhvert blir fortalt at han ikke får lov til å bli med flyet, noe han aksepterer. Han blir så ekskortert ut av innsjekkingsområdet av en politibetjent.

Trues med 10 000 dollar i bot Men hvis du trodde at sikkerhetspersonalet på flyplassen var ferdig med det, må du tro om igjen.

Vel ute i ankomsthallen ble Tyner oppsøkt av nok en vakt, som fortalte ham at han forlot innsjekkingsområdet ulovlig - til tross for at han ble ekskortert ut av en politimann. Videre fortalte sikkerhetsvakta at han kunne få et sivilt søksmål mot seg på 10 000 dollar - omlag 60 000 kroner.

Tyner spurte da om ikke politimannen som eskorterte ham ut også ville få bot, men det nektet sikkerhetsvakta for, siden «han var ny i jobben».

Etter flere nye runder, forlot Tyner flyplassen, uten å komme seg med flyet og med trusselen om et søksmål på 10 000 dollar.

- Sikrer en trygg reise To og en halv time seinere publiserte Tyner bloggen om hendelsen. Allerede etter to dager var taket på 5000 kommentarer nådd på bloggen, seinere har saken blitt omtalt i flere aviser og TV-stasjoner i USA.

Tyner blir omtalt som en helt for å stå opp mot de nye, strenge sikkerhetstiltakene på flyreiser. Samtidig har Transportation Security Authority (TSA) gått ut og sagt at de i framtida skal forsikre seg om at de som utfører nakenskaner ikke møter dem de skal skanne ansikt-til-ansikt.

Homeland Security har også vært ute og forsvart sikkerhetsprosedyrene etter bloggen til Tyner.

- Rigorøse regler for verning av privatlivet er på plass. Sikkerhetsprosedyrene har et viktig mål: Å sikre en trygg og effektiv reise, skriver Janet Napolitano i USA Today.

80 prosent for nakenskanning CBS News har denne uka presentert en spørreundersøkelse som viser at 80 prosent av amerikanere støtter nakenskanner for å oppdage potensielle terrorister.

Tyner har fått mye kritikk for å ha filmet episoden på flyplassen. Kritikerne mener han kverulerte og forsøkte å skape en konflikt med sikkerhetspersonalet.

I en ny blogg avviser Tyner kritikken og skriver følgende:

- Alle forsøk på å sprenge et fly etter «9/11» har blitt stoppet av passasjrene, etter at myndighetene har feilet å sørge for beskyttelse. Hver gang har imidlertid løsningen vært å bruke mer penger på sternge sikkerhetstiltak på en mindre og mindre følsom måte. Bortsett fra at døren inn til cockpiten er bedre sikret og at passasjerene er klar over at de ikke vil lande trygg etter en kapring, er sikkerheten mer eller mindre den samme som før 9/11, skriver Tyner i blogginnlegget.

PS! Denne uka har det også blitt avslørt at bilder fra nakenskanning er på avveie.

NAKENSKAN: Etter John Tyners blogg kommer NSA til å gjennomgå sine rutiner for å sikre at de som gjennomfører nakenskanning ikke møter dem de skanner ansikt-til-ansikt. Foto: AFP
NAKENSKAN: Etter John Tyners blogg kommer NSA til å gjennomgå sine rutiner for å sikre at de som gjennomfører nakenskanning ikke møter dem de skanner ansikt-til-ansikt. Foto: AFP Vis mer