Selger mindre:  Brennevinsalget går ikke bare ned for Vinmonopolet - det samme gjelder i taxfree-butikkene. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
Selger mindre: Brennevinsalget går ikke bare ned for Vinmonopolet - det samme gjelder i taxfree-butikkene. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

- Ikke taxfree-­salget som tar over

Vinmonopolet solgte 2 prosent mindre brennevin i fjor. For taxfree-operatøren Travel Retail Norway var fallet på over 5 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Travel Retail Norway, som har kontrollen over det meste av flyplass-salget i Norge, nekter for at nedgangen i norsk brennevinssalg skyldes økt taxfree-salg.

- Vi hadde en nedgang i brenne­vinssalget på litt over 5 prosent fra fjerde kvartal 2013 til fjerde kvartal 2014, sier adm. direktør Håkon Fjeld-Hansen til Finansavisen.

Finansavisen skrev torsdag om SSB-tall for 2014, som viser et klart fall i omsetningen av brennevin, men også fall for vin og øl. Ifølge Vinmonopolet kom et markant skifte i omsetningen rundt 1. juli i fjor, da reisende fikk adgang til å bytte sin tobakk-kvote mot økt alkoholkvote i det avgiftsfrie salget. For 2014 under ett, sank Vinmonopolets brennevinssalg med 2 prosent.

Mye mer vin Men TRN-tallene viser også en klar økning for vin og musserende i fjor, mens tobakksalget falt klart.

Der vinsalget økte under 3 prosent året før, var veksten i fjor 18 prosent. Samtidig sank tobakksalget med 8 prosent samtidig som kundene fikk adgang til å bytte tobakk-kvoten mot økt alkohol-kvote.

- Viser ikke dette nettopp at taxfree-omleggingen har slått ut?

- Ja, det er riktig at antall enheter totalt er opp, sier Fjeld-Hansen til Finansavisen.

- Har det vært nedgang i brennevinssalget i taxfree også over tid?

- Ja, det har vært en klar trend i hvert fall de siste fem årene, hvor brennevin synker og vin øker. Den samme trenden ser vi også utover i Europa, sier Fjeld-Hansen.

- Men tilbakegangen for brennevin forsterket seg i fjerde kvartal også for TRN.

Fra 2012 til 2013 var nedgangen på under 2 prosent, mot altså over 5 prosent i fjor.

Taxfree under pris Gjennom det siste året har det vært en vedvarende diskusjon om taxfree-salgets fremtidige skjebne. Blant forslagene er alt fra å legge ned taxfree-salget ved ankomst på norske flyplasser, til å overlate salget til Vinmonopolet når dagens kontrakt med TRN løper ut.

Fjeld-Hansen mener ifølge Finansavisen at diskusjonen om taxfree-salget langt på vei er en diskusjon om hvor staten i stedet skal hente inn sine inntekter.

- «Duty-free» gir Avinor en årlig inntekt på 2,5 milliarder kroner, og vi venter at dette beløpet vil stige fremover. Jeg tror heller ikke det er flertall på Stortinget for å senke avgiftene på alkoholsalg i Norge.

Flere nyheter Kamp om taxfree-ordningen på Ap-landsmøtet
Påskeåpne vinmonopol, men ikke før 2017
- Nordmenn villige til å droppe taxfree