Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Münster-angrepet:

- Ikke tegn til politisk motiv, sier tysk politi

Gjerningsmannen i Tyskland kjent som småkriminell med psykiske problemer.

ÅSTED: Drapsbilen stoppet foran inngangen til uteserveringen til Münsters tradisjonsrike serveringssted Grosser Kiepenkerl. Det var fullt med folk i området da bilen braste inn i folkemengden klokka 15.27 lørdag. FOTO: DPA/NTB Scanpix.
ÅSTED: Drapsbilen stoppet foran inngangen til uteserveringen til Münsters tradisjonsrike serveringssted Grosser Kiepenkerl. Det var fullt med folk i området da bilen braste inn i folkemengden klokka 15.27 lørdag. FOTO: DPA/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politi og påtalemyndigheter i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen kommer søndag ettermiddag med de første konklusjoner og bekreftelser på personopplysninger om den 48 år gamle mannen som lørdag ettermiddag kjørte inn i en folkemengde i byen Münster.

- Det er ingen tegn til at mannen hadde politiske motiver, sier byens politimester Hajo Kulisch i en kort kunngjøring.

Og statsadvokat Elke Adomeit bekrefter opplysninger i lokale medier om at mannen var en kjenning av politiet.

- Han var under etterforskning for blant annet trusler og svindel, opplyser statsadvokaten, ifølge Münster Zeitung.

Ifølge Bild søndag opplyser en ikke navngitt politikilde at mannen opererte aleine.

Delstatsregjeringen kom tidligere søndag med en kort erklæring om at det ikke er grunn til å tro at mannen at mannen hadde noe islamistisk motiv.

TYSKLAND: Lørdag ettermiddag kjørte en lastebil inn i en folkemengde i den tyske byen Münster. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
TYSKLAND: Lørdag ettermiddag kjørte en lastebil inn i en folkemengde i den tyske byen Münster. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Politiet har flere ganger siste døgn bedt publikum om ikke å spre rykter om motiv på sosiale medier for ikke å hause opp stemningen rundt terroraksjoner, som umiddelbart dukket opp i minnet da bilangrepet ble kjent lørdag ettermiddag.

En 51 år gammel kvinne og en 65 år gammel mann, begge fra nærområdet, omkom da 48-åringen kjørte rett inn i folkemengden i det mest populære restaurantområdet i den historiske gamlebyen i Münster - 50 kilometer sør for Dortmund.

Sjåføren tok sitt eget liv. Minst 20 mennesker ble skadd, minst fire av dem kritisk.

Tyskfødt

Klokka var 15.27, det var den første solrike vårlørdagen, og mange satt på uteserveringen til urgamle restaurant Grosser Kiepenkerl - selve symbolet på historiske Münster og samtidig en del av byvåpenet.

Byen har 300 000 innbyggere, blant dem 60 000 studenter.

Tyske medier, som i tradisjonell stil bruker fornavnet på drapsmannen, har gravd fram en rekke punkter om mannens bakgrunn. Politiet har ikke bekreftet eller kommentert noen av opplysningene, før seinere søndag

Han er født i Tyskland - i Sauerland i samme delstat. Han har bodd i Münster i flere år.

Det var på en adresse like i nærheten av åstedet at politiet fant et titalls fyrverkeriraketter som er forbudt i Tyskland, i tillegg til en ubrukelig Kalashnikov AK47 maskinpistol.

Industridesigner

Også i bilen som braste inn på restaurantplassen var det ulovlig fyrverkeri, i tillegg til våpenet som mannen tok sitt eget liv med og en startpistol. Bilen, en Volkswagen campingbuss, var registrert med han selv som eier.

Lokalavisa Münsterske Zeitung opplyser at 48-åringen har jobbet som industridesigner, men dette er opplysninger som ikke er bekreftet fra offisielt hold.

Ifølge flere tyske medier har han hatt psykiske problemer de siste årene, og vært til behandling siden 2014.

Han skal være kjent for politiet som småkriminell og innblandet i saker med tyveri av mobiltelefoner og bilradioer for å skaffe penger til narkotika.

DAGEN ETTER: Publikum på åstedet med lys søndag formiddag utenfor restaurant Grosser Kiepkerl i Münster, der en kvinne og en menn ble nedkjørt og drept lørdag ettermiddag. Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB Scanpix.
DAGEN ETTER: Publikum på åstedet med lys søndag formiddag utenfor restaurant Grosser Kiepkerl i Münster, der en kvinne og en menn ble nedkjørt og drept lørdag ettermiddag. Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!