Ikke terrorbombe i St. Petersburg

Det var ingen terrorbombe som forårsaket eksplosjonen i en leiegård i St. Petersburg torsdag kveld, ifølge Russlands innenriksminister Vladimir Rusjailo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et ektepar mistet livet i eksplosjonen torsdag kveld, i en leiegård i St. Petersburgs havneområde.

Politiet meldte natt til fredag at eksplosjonen skyldtes en bombe med en sprengkraft på 4-5 kilo TNT, som ble detonert utenfor ekteparets leilighet i den åtte etasjer store leiegården like før midnatt. Meldingen bidro til å styrke terrorfrykten i Russland. Nesten 300 mennesker har blitt drept av terrorbomber mot leiegårder de siste to ukene.

Men eksplosjonen i St. Petersburg hadde «absolutt ingenting» med terrorbølgen å gjøre, sier innenriksminister Rusjailo til nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge politiet kan både gasslekkasje og ulovlig lagring av bensin være blant årsakene til eksplosjonen.

Terrorfrykt

Likevel bidrar eksplosjonen til enda større frykt for at landet nå blir utsatt for en systematisk terrorbølge. Senere fredag skulle den russiske nasjonalforsamlings førstekammer, Føderasjonsrådet, drøfte landets indre sikkerhet.

Torsdag morgen eksploderte en bombe plassert i en lastebil utenfor en leiegård i Volgodonsk i det sørlige Russland, der 17 mennesker mistet livet. Dette var det fjerde bombeangrepet i Russland i løpet av en måned, og mange russere mistenker ekstremister fra Kaukasus for å stå bak.

Russiske regjeringsstyrker kjemper fortsatt for å slå ned et opprør blant ekstreme islamister i delrepublikken Dagestan i Kaukaus. Den tsjetsjenske regjering har indignert tilbakevist påstander om at opprørerne mottar våpen, penger eller annen støtte fra Groznyj.

Sjokkert

Sjokkert Føderasjonsrådet i Moskva skulle fredag komme sammen for å drøfte opprøret i Dagestan og bombeeksplosjonene i Moskva og i den dagestanske byen Bujnaksk, som til sammen har kostet nesten 300 menneskeliv. Den russiske regjering møter nå stadig sterkere kritikk for ikke å ivareta sin egen befolknings sikkerhet.

Føderasjonsrådet utgjør den russiske nasjonalforsamlings førstekammer eller «overhus», og består av mektige regionale ledere. Disse har kalt sammen til krisemøte, etter eksplosjonene som både i bokstavelig og overført betydning har sendt sjokkbølger gjennom Russland.

Rådets leder Jegor Strojev sa i et intervju med amerikansk presse torsdag at situasjonen er så alvorlig, at president Boris Jeltsin bør gå av slik at en mer effektiv leder kan slippe til. Jeltsin er så svekket av dårlig helse, at han ikke lenger makter å ta seg av den daglige styring av landet, framholdt Strojev.

(NTB)