Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Ikke til å kjenne igjen

De drastiske kinesiske tiltakene for å bekjempe coronaviruset, kan samtidig ha sørget for å redde titusenvis av mennesker fra å dø av luftforurensning.

FØR OG ETTER: Slik ser kinesiske byer vanligvis ut på denne tiden av året, men nå har noe skjedd. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Assisterende professor ved Stanford University, Marshall Burke, sier til CNN at de kinesiske tiltakene kan ha forhindret at mellom 50.000 og 75.000 mennesker døde prematurt.

- Reduksjonen i luftforurensning i Kina forårsaket av denne økonomiske forstyrrelsen kan ha reddet tjue ganger flere liv i Kina enn de som har dødd av virusinfeksjonen i landet, skriver Burke på miljønettstedet G-Feed.com, ifølge CNN.

FORURENSET: Bygninger i kraftig luftforurensning i Wuhan i Kina i 2015. Foto: REUTERS/Stringer/Files
FORURENSET: Bygninger i kraftig luftforurensning i Wuhan i Kina i 2015. Foto: REUTERS/Stringer/Files Vis mer

Skjulte kostnader

Samtidig understreker han at selv om noen menneskeliv kan bli spart som følge av mindre luftforurensning, kan også coronapandemien føre til at en rekke liv går tapt fra årsaker som er indirekte knyttet til viruset - som for eksempel dårlige økonomiske kår og manglende kapasitet i helsevesenet.

- Betyr dette at pandemier er bra for helsa? Nei. I stedet betyr det at måten våre økonomier fungerer på uten pandemier, har massive, skjulte helsekostnader, og at pandemien hjelper oss til å se det, skriver Burke.

Sju millioner

Ifølge WHO døde sju millioner mennesker av luftforurensning i 2012, og Kina er blant verstingene. Men med de drastiske tiltakene for å stanse coronaviruset, har også luftforurensningen i svære kinesiske byer, som Wuhan, nesten forsvunnet.

Ifølge Kinas økologi- og miljødepartement, økte gjennomsnittet av dager med god luftkvalitet i Hubei-provinsen med 21,5 prosent i februar, sammenliknet med samme periode i fjor. Det er selve episenteret for den globale coronaepidemien. Satelittbilder fra NAS og Den europeiske romfartsorganisasjonen viser også en drastisk reduksjon i nitrogendioksidutslippene fra biler, kraftstasjoner og fabrikker i svære kinesiske byer i januar og februar, skriver CNN.

Hele Norges coronakart