Coronaviruset

Ikke til å kjenne igjen

De drastiske kinesiske tiltakene for å bekjempe coronaviruset, kan samtidig ha sørget for å redde titusenvis av mennesker fra å dø av luftforurensning.

FØR OG ETTER: Slik ser kinesiske byer vanligvis ut på denne tiden av året, men nå har noe skjedd. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

NEW YORK (Dagbladet): Assisterende professor ved Stanford University, Marshall Burke, sier til CNN at de kinesiske tiltakene kan ha forhindret at mellom 50.000 og 75.000 mennesker døde prematurt.

- Reduksjonen i luftforurensning i Kina forårsaket av denne økonomiske forstyrrelsen kan ha reddet tjue ganger flere liv i Kina enn de som har dødd av virusinfeksjonen i landet, skriver Burke på miljønettstedet G-Feed.com, ifølge CNN.

Skjulte kostnader

Samtidig understreker han at selv om noen menneskeliv kan bli spart som følge av mindre luftforurensning, kan også coronapandemien føre til at en rekke liv går tapt fra årsaker som er indirekte knyttet til viruset - som for eksempel dårlige økonomiske kår og manglende kapasitet i helsevesenet.

- Betyr dette at pandemier er bra for helsa? Nei. I stedet betyr det at måten våre økonomier fungerer på uten pandemier, har massive, skjulte helsekostnader, og at pandemien hjelper oss til å se det, skriver Burke.

Sju millioner

Ifølge WHO døde sju millioner mennesker av luftforurensning i 2012, og Kina er blant verstingene. Men med de drastiske tiltakene for å stanse coronaviruset, har også luftforurensningen i svære kinesiske byer, som Wuhan, nesten forsvunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer