- Ikke til å leve med

Hadia Tajik ønsker en nasjonal plan for å løse strømkrisa, og åpner for å skrote eksportkablene til Danmark. Ap-toppen er også tydelig på Erna Solbergs ansvar: - Det skjedde for lite på Ernas vakt, sier Tajik til Dagbladet.

KLAR TALE: Ap-topp Hadia Tajik sier Norge ikke kan leve med dagens strømpriser i lengden, og at en nasjonal kraftplan må komme. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLAR TALE: Ap-topp Hadia Tajik sier Norge ikke kan leve med dagens strømpriser i lengden, og at en nasjonal kraftplan må komme. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - Vi kan ikke leve med en priskrise i lengden. Det skaper sosiale problemer og problemer for bedriftene. Det er ikke bare ødeleggende for hjemfylket mitt Rogaland, men hele Norge, sier Hadia Tajik.

Tajik sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget etter at hun gikk av som arbeids- og sosialminister og nestleder i Ap i fjor vår.

I sitt første store strømintervju er talen klar fra Tajik: Norge behøver en nasjonal plan for å sikre tilgang på kraft og rimelige priser.

- Vi må løse denne kraftkrisa for å sikre arbeidsplasser og kutte nok utslipp i tide. Det avhenger av særlig tre ting: Tilgang til kraft, tilgang til nett, og priser på kraft. Derfor trenger vi en nasjonal plan for dette, slik Ap tok opp før valget. Slik at ikke arbeidsplassene havner i alle mulige andre land, sier Tajik til Dagbladet.

På største alvor

Hjemfylket hennes har opplevd priser som har vært 100-140 ganger høyere enn lenger nord i Norge og utålmodigheten er stor blant folk og bedrifter på at politikerne må levere løsninger.

Tajik smiler og sier at hun både stemte på denne regjeringen og at hun har tenkt til å gjøre det igjen, da vi spør om regjeringens innsats i møte med strømprisene.

- Det er en veldig komplisert situasjon. Det tar regjeringen på største alvor. Det er viktig at vi presenterer ekte løsninger og ikke luftslott, sier Tajik, som viser til at på kort sikt er det strømstøtten som treffer folks lommebok som er svaret.

- Er det et godt nok svar fra sosialdemokratiet i 2023 å gjøre husholdningene avhengig av en støtteordning?

- På kort sikt er strømstøtte det mest treffsikre tiltaket, men det er ikke bærekraftig på sikt. Det er enorme utgifter - på ett år utgjør det 40 milliarder. Derfor er fastprisavtalene viktige framover, det er en måte å ta deler av markedet av børsen på, sier Tajik.

Regulere markedet

Og dermed handler det om politisk styring av det som Stoltenberg kalte en god tjener, men ingen god herre: Markedet.

- Det sier seg selv at vi må jobbe med regulering av markedet. Arbeiderpartiet har alltid hatt den tilnærmingen. Markedet er ikke skapt av en guddommelig kraft, men av mennesker med de feilene vi har og kapitalkrefter som har sine interesser. Derfor trenger vi politisk styring, sier Tajik.

Den store skurken i thrilleren om de norske strømprisene er de nye kablene til Tyskland og Storbritannia. På kort tid økte den norske overføringskapasiteten til utlandet, og så kom Putins energikrig mot Europa og gasspriser som løp løpsk.

KABELKONTROLL: Hadia Tajik ber om en naken vurdering av eksisterende utenlandskabler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KABELKONTROLL: Hadia Tajik ber om en naken vurdering av eksisterende utenlandskabler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Skrote kabler?

En perfekt storm, er det kalt. Et sant mareritt for dem som ønsker at Norge skal ha tettere samarbeid med våre europeiske naboer.

- Utenlandskablene bidrar til norsk forsyningssikkerhet. Norge risikerer å være langsiktig nettoimportør av strøm fra 2027, sier Tajik.

Så kommer det et «men»:

- Men selv jeg som mener det er nyttig med utenlandskabler, ser ulempene. Det må vi være ærlige på. Derfor bør det heller ikke være noen automatikk i fornying av utenlandskabler, for eksempel dem vi har med Danmark som går ut om få år. Vi må gjøre en naken vurdering av det. Det som har vært rett i 30 år, er ikke alltid det i 30 nye.

Tajik er sterkt bekymret for norsk energisikkerhet i åra framover. Det handler både om prisene, men også om muligheten for Norge til å få ny industri i internasjonal konkurranse.

- Det er urettferdig

Det går også rett inn i kjernen av den norske debatten, skal virkelig prisen på gass i Europa bestemme prisen på den rene norske - og nedbetalte - vannkraften? Bør vi ikke da regulere prisen i kablene så de ikke smitter over?

- Det er vanskelig å se for seg løsninger for prisdannelsen som bare handler om Norge. Det må handle om en helhet der andre europeiske land inngår og hvilke premisser vi kan sette for å beskytte norske interesser der prisen på vannkraft er sentral, sier Tajik, og viser til utvalget regjeringen setter ned om en måneds tid som skal se på nettopp dette.

- Er du overrasket over det regelrette sinnet som er der ute mot politikerne nå?

- Jeg skjønner godt at det er mye reaksjoner, og at det oppleves urettferdig at Norge som har høy kraftproduksjon opplever disse prisene. Det er urettferdig. Vi kan ikke ha det sånn i lengden.

Ernas ansvar

Tajik er klar på at den forrige regjeringen, ledet av Erna Solberg (H) i åtte år, bærer sin del av ansvaret.

- Det er også beslutninger som er tatt under hennes åtte år som gjør at vi styrer mot et kraftunderskudd i 2027. Det skjedde for lite på Erna Solbergs vakt. De bærer ansvaret for det, sier Tajik, og legger til:

- Nå sitter Arbeiderpartiet i regjering, og vi må ta ansvar for våre initiativ.

- Kan landsmøtet i Arbeiderpartiet i mai ikke gi svar på hvordan strømkrisa skal løses?

- Jeg forventer at dette blir en debatt på landsmøtet. Arbeiderpartiet har et eget energiutvalg som jeg forstår har jobbet veldig grundig, også med ting som kan ha strukturell betydning. Men det er viktig at vi ikke kaster oss på den første som dukker opp, det er ikke alltid den beste, sier Tajik.

Og så utfordrer hun seg selv og andre sentrale Arbeiderparti-politikere til slutt:

- Men det innebærer også at vi må ha mot og være villige til å ta grepene som faktisk løser problemene til folk og bedrifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer