Kutter elevsatsing mens lønnsfesten pågår:

- Ikke til å tro

Samtidig som direktørene bykser opp i lønn, kutter Oslo-skolen talentsatsing og et populært samarbeid med UiO. - Dette er bare trist, sier Eirik Lae Solberg (H).

PRESSES: Inga Marte Thorkildsens Oslo-skole legger ned talentsatsing og ansetter stadig flere direktører på millionlønn. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PRESSES: Inga Marte Thorkildsens Oslo-skole legger ned talentsatsing og ansetter stadig flere direktører på millionlønn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Mens toppene i Oslo-skolen skjenkes betydelige lønnshopp, kan Dagbladet nå fortelle at Talentsatsingen i matematikk legges ned.

Omtrent 400 elever benytter seg av talentsatsingen. De har brukt kvelder på frivillig ekstraundervisning i matte.

- I forbindelse med innføringen av nye læreplaner ønsker Utdanningsetaten heller å styrke skolens arbeid med den ordinære opplæringen, noe vi håper vil inkludere flere elever uten å stigmatisere, bekrefter Liv Guneriussen (SV), byrådssekretær for oppvekst og kunnskap, overfor Dagbladet.

- Snu, Inga Marte

Eirik Lae Solberg (H), nestleder i Oslo Høyre, er opprørt over talentkuttet.

Solberg forstår ikke hvordan Thorkildsen kan tillate slike kutt samtidig som Oslo-skolen hun leder står i hardt vær etter Dagbladets avsløringer om lønnsfest, konsulentbruk og hyppig ansettelser av nye direktører på millionlønn.

- Her forventer jeg at byråd Thorkildsen ber Utdanningsetaten snu sporenstreks. Jeg trodde hun og jeg kunne være enig om at elevene er viktigere enn amerikansk coaching og lederlønninger. Men nå virker det ikke slik, sier Lae Solberg til Dagbladet.

- Det er trist å se nok et eksempel på hvordan det rødgrønne byrådet bygger ned den gode Oslo-skolen. Oslo-skolen har alltid gitt de beste elevene noe å strekke seg etter, og det har vært en stor styrke. Nå fjerner Thorkildsen en slik mulighet, og fortsetter sitt arbeid med å svekke Oslo-skolen, sier Lae Solberg.

Enda et tilbud kuttes

Talentsatsingen i matematikk er ikke det eneste som berøres av kutt: også det populære elevtilbudet ved Observatoriet mister nå pengestøtta fra Oslo kommune.

Her har 4000 elever årlig fått besøke Observatoriet gjennom et samarbeid med Det matematisk-naturvitskaplige fakultetet på UiO.

Men nå er også dét slutt.

Byrådssekretær Liv Guneriussen understreker at det skal opprettes et annet tilbud på Obersvatoriet hun håper elevene i Oslo-skolen vil sette pris på.

Igjen mener Lae Solberg at Thorkildsen og hennes regime ødelegger for elevene.

- Dette er egentlig ikke til å tro. De eneste som taper på byrådets politikk er elevene. Her ser vi nye eksempler på at Inga Marte Thorkildsen nedprioriterer arbeidet med grunnleggende ferdigheter i skolen. Både de flinke elevene og elevene som sliter svekkes av byrådets politikk, sier Lae Solberg.

«Gode opplevelser»

Byrådssekretær Liv Guneriussen (SV) sier Observatoriet fortsatt skal satse inn mot skolene. Men altså uten pengestøtte fra Utdanningsetaten.

- Mange elever har hatt gode læringsopplevelser når de har vært på ekskursjon til Observatoriet, og jeg er glad for at Observatoriet fortsatt tenker å satse inn mot skolene og skape ny og viktig aktivitet, muligens i samarbeid med Naturfagsenteret, sier Guneriussen.

- De siste åra har det kommet flere tilbud i Osloskolen som gir elevene opplevelser og ulik tverrfaglig undervisning utenfor skolen. Disse tilbudene forvalter Osloskolen enten selv, eller ved at de gis gjennom eksempelvis den kulturelle skolesekken, Geitmyra matkultursenter og Østensjø våtmarkssenter. Ut fra en samlet vurdering ønsker ikke Utdanningsetaten å videreføre samarbeidsavtalen med Observatoriet.

De sterkeste elevene

Gjennom innsyn i SMS-er har Dagbladet kunne fortelle at skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen fryktet streik som følge av lønnsfesten i Oslo-skolen, og at de hadde svært tett dialog med Utdanningsforbundets leder i Oslo.

Sammen ble de tre enige om et «klokt budskap» i møte med kritikken, noe som har opprørt flere andre fagforbund. SMS-er fortalte også at den omstridte lønnsfesten i Oslo-skolen hadde helt andre begrunnelser privat enn i bystyret og i media.

Guneriussen understreker at skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) fortsatt ønsker å ivareta de sterkeste elevene i skolen.

- Det er viktig å ivareta elever med høyt læringspotensial, og derfor viderefører og videreutvikler vi samarbeidet med Oslo Vitensenter, Talentprogrammet, og stimuleringsmidlene til å utvikle lokale tilbud gjennom økt innsats i matematikk. Tilbudet om forsert løp på videregående nivå og ved UiO videreføres også, sier byrådssekretæren.

Lønnsfest og coaching

I tillegg til lønnsfest på direktørnivå har Dagbladet også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Og i forrige uke gikk Lektorlaget i skolen for første gang ut og refset Inga Marte Thorkildsen for å spre feilinformasjon til publikum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer