- Ikke tilfeldig at Sigrid ble funnet der

Krimekspert Finn Abrahamsen om åstedene i Sigrid-drapet.

FUNNET NEDENFOR VERKSTEDET: En hvit krukke på det innfelte bildet markerer hvor Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet i skogholtet nedenfor plassen der bilen står. Foto: Jacques Hvistendahl / NIna Hansen / Dagbladet
FUNNET NEDENFOR VERKSTEDET: En hvit krukke på det innfelte bildet markerer hvor Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet i skogholtet nedenfor plassen der bilen står. Foto: Jacques Hvistendahl / NIna Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPEGPÅRD /OSLO (Dagbladet): Aktørene i rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i fjor, var i dag på befaring på de tre antatte åstedene i saken.

Med håndjern ble tiltalte fulgt av to arrestforvarere. Dommerne, aktoratet, forsvarerne, bistandsadvokat, de sakkyndige, samt pressen fikk se de omtalte stedene med egne øyne.

Først var retten ved Østensjø Kanvas barnehage i Oslo. Det var her 38-åringen skal ha bortført 16-åringen natt til 5. august i fjor. Flere av hennes eiendeler ble funnet der.

Videre gikk befaringen til den mye omtalte låven som er en lagerhall på Bryn. Innerst i lagerhallen står campingvogna 38-åringen disponerte og politiet mener Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept i.

Siste stoppested var på Kolbotn i Oppegård der Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet dumpet og drept.  Stedet ligger i et skogholt, ned en fjellskrent fra verkstedet tiltalte mekket biler sammen med den tidligere medsiktede 65-åringen.

- Ikke tilfeldig Tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo-politiet. Finn Abrahamsen, fulgte befaringen på tett hold hold gjennom dagen.

-Det er ikke tilfeldig at liket er funnet her, sier Abrahamsen til Dagbladet ved funnstedet.

Han understreker at det er Oslo tingrett som avgjør saken, men at det faktum at drapsofferet trolig har blitt drept i campingvogna som 38-åringen bodde i, og ble funnet nedenfor verkstedet han nærmest daglig var i, ikke kan være tilfeldig. Liket ble funnet forsøkt skjult og har sannsynligvis blitt dumpet ned fra plassen utenfor verkstedet og ned i skogen.

Politiet tror liket er flyttet et lite stykke før det ble plassert der det ble funnet.

- Man skal ikke utelukke at det var planer om å forsøke å skjule det enda mer, sier Abrahamsen.

FULGTE BEFARINGEN: Finn Abrahamsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FULGTE BEFARINGEN: Finn Abrahamsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Tiltalte selv nekter enhver befatning med Sigrid-saken. En av hans teorier om hva som kan ha skjedd er at det er en rekke uheldige tilfeldigheter for hans vedkommende.

Fulgte nøye med Abrahamsen var ikke i dag selv inne i låven der drapet skal ha skjedd, men fulgte med på tiltalte de tre stedene.

- Han sto litt i bakgrunnen med arrestforvarerne, men så ut til å følge nøye med på det som ble sagt og vist fram, sier han.

Advokat John Christian Elden, som forsvarer den drapstiltalte 38-åringen, mener dagens befaring var svært viktig for at retten skulle få sette seg bedre inn i mulige hendelsesforløp.

- Man får et helt annet inntrykk av steder når man er der og kan se på avstander og kan vurdere ting i forhold til hverandre og sette seg inn i bildet, istedenfor å bare se på en fotomappe, sier han til Dagbladet.

Ryddet låve Allerede på stedet Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant, ved en barnehage på Østensjø, fikk retten dannet seg et inntrykk av hvordan forsvinningen skjedde.

- Politiets innledende teori i denne saken, som gjorde at min klient ble pågrepet, var jo skadene på hans bil som de mente de kunne knytte til en påkjørsel. Hvorvidt det er hold i det, må man komme tilbake til gjennom prosedyren, men rettsmedisineren sa i går at han så på det som tvilsomt. Så fikk også retten et inntrykk av, gjennom å kjøre og se, hva som kan ha skjedd, sier Elden til Dagbladet.

Men Elden bet seg aller mest merke i låven, der campingvognen det har blitt funnet blod av Sigrid befinner seg. Den tiltalte 38-åringen bemerket selv under befaringen at det var mye bedre plass til å gå der nå, sammenliknet med i fjor.

- Jeg merket meg særlig bevegelsesmønsteret man må gå for å komme inn til campingvognen. Det er svært trangt og vanskelig å komme både inn og ut, og dette gir et inntrykk om hvor lett eller vanskelig det er for enten en eller to personer å frakte et menneske ut derfra, sier Elden.