Gjenopptakelseskommisjonen:

- Ikke tillit

Per-Willy Amundsen, leder av justiskomiteen på Stortinget, har ikke tillit til gjenopptakelseskommisjonen. Han ønsker nå at hele systemet endevendes etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen.

FRIKJENT: Viggo Kristiansen. Foto: Eivind Pedersen
FRIKJENT: Viggo Kristiansen. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Til tross for den smerte og avmakt jeg har følt, klarer jeg likevel å se hvor opprivende det har vært for de etterlatte. Jeg har forståelse for smerten de har hatt, som ble forverret ved frifinnelsen. Samtidig kunne jeg ikke leve med en feilaktig dom, heter det i en uttalelse fra Viggo Kristiansen etter frifinnelsen.

FRIKJENT: Forsvarer Bjørn André Gulstad leser opp et brev skrevet av nylig frikjente Viggo Kristiansen torsdag ettermiddag. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

- Jeg har lidd hvert sekund, hvert minutt, hver time, hver dag, hver uke, hver måned, hvert år i 21 år.

I dag ble det imidlertid satt strek. Viggo Kristiansen er renvasket og frifunnet. Han begikk ikke grusomhetene i Baneheia.

Men det har ikke vært lett å nå fram for Kristiansen. I over et tiår og sju runder i gjenopptakelseskommisjonen har han fått avslag på avslag om å få saken etterforsket og vurdert på nytt.

Først i februar i år gikk kommisjonen inn for gjenopptaking, da med knappest mulig margin mot leder Siv Hallgrens stemme.

- Fungerer åpenbart ikke

Per-Willy Amundsen har vært justispolitiker nesten like lenge som Viggo Kristiansen har sittet i fengsel. Han har vært justisminister og nå leder av justiskomiteen på Stortinget.

Han varsler nå full oppvask om hvordan en uskyldig mann fikk sju avslag hos Gjenopptakelseskommisjonen.

- Det er en tragisk sak som hele justissektoren må ta på største alvor. Det er en mørk dag for norsk rettssikkerhet, sier Amundsen.

- I særdeleshet har gjenopptakelseskommisjonen vist at de ikke ivaretar sin hensikt. Saken var forsøkt gjenopptatt ved sju anledninger før den ble tatt på alvor. Den fungerer åpenbart ikke, fortsetter Frp-politikeren.

- Ikke tillit

En samlet justiskomité står bak et forslag om å evaluere systemet. Amundsen mener det må tas store grep.

- Hele systemet må legges om. Rettssikkerheten er åpenbart ikke tilstrekkelig ivaretatt når det må gås så mange runder før man får saken tatt opp.

- Må man starte helt på nytt?

- Jeg har ikke tillit til dagens Gjenopptakelseskommisjon. For Frp er det åpenbart at systemet må legges om, vi må se til utlandet og andre måter å gjøre dette på for å sikre rettssikkerheten, sier Amundsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer