- Ikke trekk ned gullfisken

FN advarer nå mot Disneys spillefilm Nemo: Du kan ikke sette fisken fri ved å trekke den ned i do.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarselen høres ut som en spøk. Men er ment alvorlig. Kassasuksessen Nemo er laget av de samme folkene som lagde Toy Story. Nå kommer den til Europa.

Filmen handler om en klovnefisk som kommer vekk fra pappaen sin i Great Barrier Reaf i Australia. Han ender opp i et akvarium på et tannlegekontor. I en av scenene i filmen klarer Nemo å komme seg tilbake til havet via sluket i en vask. Etter at filmen ble lansert i USA ble det, i følge FN, rapportert om hundrevis av barn som prøvde å frigjøre deres fisker etter å ha sett filmen.

Derfor har forskerne ved FNs Miljøprogram og Marine Aquarium Council på Hawaii funnet det nødvendig å opplyse om at verden ikke fungerer helt slik. Det finnes bedre måter å redde fisk på og tropisk fisk trenger spesiell oppmerksomhet.

Ernormt marked

Markedet for handel med gullfisk er enormt. Rundt 20 millioner gullfisk blir høstet årlig for å forsyne den stadig økende interessen for saltvannsakvarium i Europa og USA. De to fiskene som er hovedpersonene i filmen, klovnefisk og blå-grønn jomfrufisk, er de desidert mest populære tropiske fiskene.

- Handelen innebærer en betydelig risiko for verdifulle og sårbare økosystemer som korallrev. Samtidig har den stor potensiale som en ny inntektskilde som lokale fiskesamfunn sårt trenger, sier sjefen i FNs Miljøprogram Klaus Toepfer i en pressemelding.

Eksempler fra rapporten 'From Ocean to Aquarium' som publiseres i dag illustrerer dette:

  • I Malaysia var ett kilo akvariefisk verd 3500 kroner. Mens ett kilo fisk hentet fra korallrevet og solgt som mat var verd drøyt 40 kroner. Tilsvarende prisforskjeller var det mellom levende korallrev og høstet rev omgjort til kalkstein.
  • Sri Lanka tjener rundt 40 millioner i året på å eksportere fisk fra korallrevene til 52 land. I tillegg er så mange som 50.000 mennesker i landet på en eller annen måte direkte innvolvert i eksporten av marin dekor som brukes i akvarier. Dette gir inntekter til fattige landlige kystområder.

    I motsetning til ferskvannsakvarier, der 90 prosent av fiskene er oppdrettsfisk, kommer de aller fleste fiskene i saltvannsakvariene fra havet.

    Et av hovedpoengene i FNs kartlegging av gullfiskindustrien er å sørge for at høstingen av fisken skjer på en bærekraftig måte slik at den kan pågå over lang tid uten at naturen blir ødelagt.

  • Les hele rapporten på nett.