«Ikke tro at dette livet er noen dans på roser»

Han måtte selge den isblå Ferrarien, yachten og penthouseleiligheten han selv bodde i. Gjelda steg til 76 millioner kroner. Likevel lå han nærmere ei uke på verdens dyreste hotell i Dubai. Nå slåss Norges råeste investor for å gjøre comeback i landets aller tøffeste pengeliga - gråmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av denne uka gikk det ut 15 brev fra Thomas Øyes hjemmeadresse i Fritzners gate på beste Frogner i Oslo. I de strengt konfidensielle brevene skisserer Øye og hans partnere en løsning på hvordan de skal betale tilbake de 76 millioner kronene de skylder til forretningsforbindelser i inn- og utland. Det har gått nesten nøyaktig et halvt år siden Øye sa til Dagbladet:

- Jeg eier ingen ting, jeg. Jeg er helt blakk.

40 millioner

Nå har han plutselig penger. Omkring 40 millioner kroner vil han tilby. Det er rundt halvparten så mye som han opprinnelig skylder, og Øye håper det er akkurat nok til at kreditorene kan smile. Går alt etter planen, vil dette være et av de største comebackene i finansmiljøet på lenge.

- Det siste halve året har vært et helvete. Ikke tro at dette livet er noen dans på roser. Jeg har jobbet i ett det siste halvåret, sier Thomas Øye når Dagbladet møter ham i den staselige leiligheten som blant annet kosmetikkarving Celina Midelfart siklet etter da gjelden tynget investoren som verst.

Nå sitter han ved kjøkkenbordet i den leide leiligheten og smiler. Med jevne mellomrom mottar han tekstmeldinger og oppringninger. Under hele intervjuet delegerer han oppgaver til sine medarbeidere.

- Det er klart vi har levd med et voldsomt press. Jeg skyldte ufattelig mye penger, men jeg hadde hele tida tro på at jeg skulle komme i mål. Nå ser det da også slik ut.

Korgutten som startet som leksikonselger for å finansiere jusstudiene har nettopp fylt 30 år. Han har jobbet seg oppover fra å være senterleder ved kjøpesenteret Spareland på Biri til å bli selvstendig investor i toppen av Oslos finansmiljø.

- Det oppstår rykter når man stikker hodet litt fram. Slik er det vel i alle miljøer. Men jeg må jo innrømme at det er litt rart at folk sier ting som ikke er sant, og ofte sterkt overdrevet, sier Øye.

En av grunnene til ryktespredningen er kanskje at investoren dro på en ukes tur til Dubai midt under de verste gjeldsforhandlingene. Mens en av kreditorene truet med skifteretten, lå investoren selv i en 180 kvadratmeter stor suite med egen butler på det flytende hotellet Burj al-Arab i Dubai. Verdens eneste hotell med sju stjerner.

Betalingsplan

Men tro likevel ikke at Øye var der for å velte seg i luksus. I løpet av uka ble planene for nedbetalingen utarbeidet sammen med den engelske forretningspartneren, og telefonregninga på vel 50 000 norske kroner sier sitt om aktivitetsnivået.

- I denne verdenen er det slik at du må fortsette å jobbe på samme nivå som tidligere. Jeg kan ikke reise til London i dongeribukser og med ryggsekk bare fordi at jeg har tapt mye penger den siste tida, sier Øye. Ifølge ham selv er hardt arbeid den eneste veien tilbake til suksess.

En selger

Thomas Øye er først og fremst selger. I Brønnøysundregisteret er han bare registrert med roller i to selskaper. Samtidig er han blant dem som er involvert i flest prosjekter i gråmarkedet. Ofte opptil ti samtidig. Fortjenesten ved å gå inn og ut av selskap med korte mellomrom kan være veldig stor, men innebærer også en veldig høy risiko. Dagbladet kunne tidligere i år avsløre at Øye tjente 10 millioner kroner på videresalg av den beryktede barberhøvelaksjen Ruud & Rye. En av dem som da tapte penger på å handle med Øye, var Opplands rikeste mann, Gunnar Horten.

- Han kom kjørende ut på bygda i fin bil og var en drivende god selger. Han var så flink at jeg klarte ikke være sint, sier en finansmann som har tapt store penger på Øye.

- Ruud & Rye kan fortsatt vise seg å være en god investering, sier Øye.

Men også Øye har gått på flere smeller. Det var tapssluk i millionklassen som førte ham ned i gjeldskrisa. Investeringer i tapsslukene PickUpCat og Eureka Oil kostet dyrt. I løpet av vel et halvt år brente Øye av 270 millioner kroner. Det var da kreditorene begynte å frykte for sine penger.

Hans gode egenskaper som selger, eller supermekler som han ble kalt da han jobbet i Norse Secureties, har skaffet ham mange gode kontakter. Det er en av disse kontaktene, den britiske eiendomsinvestoren Adrien Labi, som til slutt kan bli redningen for Øye. Labi, som er av jødisk opprinnelse, stiller nemlig en garanti for utbetaling av 40 millioner kroner til Øyes kreditorer.

Har lært mye

- Jeg ser ikke på ham som en redningsmann. Han har av forretningsmessige årsaker gjort dette. Han har tro på meg, og at vi sammen skal gjøre store prosjekter i tida som kommer, sier Øye.

- Jeg har lært mye av det som har skjedd. Ikke minst har jeg blitt mindre naiv overfor en del mennesker, sier Øye.

HEPPY: Thomas Øye håper å være i mål med sine 15 kreditorer. Sier de ja, har han klart å slette gjelda på 76 millioner kroner i løpet av et halvt år.